V Berlíne si pripomenuli 50. výročie atentátu na Rudiho Dutschkeho

NETKY.SK • 11 Apríl 2018, 20:07 • 2 min
V Berlíne si pripomenuli 50. výročie atentátu na Rudiho Dutschkeho

BERLÍN - Stovky ľudí - príbuzní, priatelia a politici - si v stredu v Berlíne na mieste atentátu spred presne 50 rokov pripomenuli útok na niekdajšieho známeho vodcu študentského hnutia, sociológa Rudiho Dutschkeho.

slovakia

left justify in out

Mnohí priniesli športovú odev ozdobenú kvetmi, ktorú položili k pamätnej tabuli pripomínajúcej na rohu niekdajšieho západoberlínskeho bulváru Kurfürstendamm a Ulice Joachima Friedricha atentát z 11. apríla 1968, ktorý spáchal pomocný robotník, pravicový radikál Johannes Bachmann.

 

Informácie priniesla tlačová agentúra DPA. Dutscke utrpel po výstreloch do hlavy ťažké poranenie mozgu, ktoré ho prinútilo znova sa učiť rozprávať, aby sa po zotavovaní vo Švajčiarsku, Taliansku a Veľkej Británii a vyhostení z ostrovnej monarchie usadil napokon v meste Aarhus v Dánsku, kde našiel uplatnenie na tamojšej univerzite.

 

Zo zranení sa však nikdy úplne neuzdravil a na ich následky zomrel vo veku 39 rokov v Aarhuse na Štedrý deň roku 1979.

Na miesto atentátu prišla v stredu aj vdova po zosnulom Gretchen Klotzová-Dutschkeová (76) s dvoma synmi a dcérou. Pri tejto príležitosti zdôraznila význam nezabúdania a konštatovala, že históriu protiautoritárskeho hnutia by mali na školách vyučovať ako povinný predmet, aby ju pochopili aj príslušníci mladšej generácie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona