V Berlíne sa začal trojdňový zjazd sociálnych demokratov

NETKY.SK • 10 December 2015, 17:56 • 2 min
V Berlíne sa začal trojdňový zjazd sociálnych demokratov

BERLÍN - Trojdňový zjazd Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) sa dnes za účasti približne 600 delegátov z celej krajiny začal vo Veľtržnej hale v Berlíne.

slovakia

left justify in out

Podujatie otvorilo prvé vystúpenie niekdajšieho spolkového kancelára Gerharda Schrödera na zjazde jeho materskej strany po ôsmich rokoch, uviedla agentúra DPA. Exkancelár si v ňom zaspomínal na už nežijúce osobnosti SPD - exkancelára Helmuta Schmidta, ako aj ďalšieho vplyvného politika sociálnych demokratov Egona Bahra, či jej prívrženca, laureáta Nobelovej ceny za literatúru Güntera Grassa.

 

Schröder zdôraznil, že ich spoločnou zásadou bolo, že bez mieru nemá nič cenu. Práve to charakterizovalo ich konanie a to je aj ich odkazom, konštatoval.

Súčasne apeloval na prítomných, aby nezabudli na to, čo sociálnych demokratov odlišuje od iných. Dodal, že práve to nech každému dodáva silu na to, čo je potrebné urobiť.

 

Po vystúpení, ktoré netrvalo ani 20 minút, opustil líder SPD Sigmar Gabriel svoje miesto a objal Schrödera, ktorý naposledy vystúpil na zjazde SPD v roku 2007.

Šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier dnes vo svojom vystúpení na zjazde obhajoval nasadenie vojakov Bundeswehru do operácií proti tzv. Islamskému štátu a súčasne vyzval kolegov zo strany na odvahu v oblasti zahraničnej politiky. Nemecko sa nemôže obmedziť iba na komentovanie postupu iných, nesie totiž zodpovednosť, preto sa jej nemôže vyhýbať, zdôraznil minister zahraničných vecí.

 

Žiadny z aktuálnych konfliktov vo svete nemožno vyriešiť vojensky, pripustil Steinmeier, avšak dodal, že nemožno zatvárať oči pred faktom, že IS nechce politické riešenie. Mierové rokovania s komandami samovražedných atentátnikov nie sú možné, podčiarkol.

 

Aj na zjazde sociálnych demokratov však zazneli kritické slová napríklad na adresu absencie mandátu OSN, ako to uviedla niekdajšia ministerka pre rozvoj Heidemarie Wieczoreková-Zeulová s tým, že vojenský postup je náhradným riešením, ktoré obsahuje nebezpečné prvky.

Vystúpenie lídra SPD Sigmara Gabriela je podobne ako voľby vedenia strany na programe až v ďalších dňoch zjazdu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies