V Berlíne sa stretne s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou

NETKY.SK • 25 August 2010, 07:53 • 2 min
V Berlíne sa stretne s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou

V Berlíne sa stretne s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou

slovakia

left justify in out

img

Vzájomná hospodárska spolupráca a aktuálne hospodársko-finančné otázky v európskej politike budú hlavnými témami rozhovorov medzi premiérkou Ivetou Radičovou a nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Slovenská šéfka exekutívy absolvuje v stredu 25. augusta jednodňovú pracovnú návštevu Berlína.
      Hneď po prílete sa stretne so spolkovým prezidentom Christianom Wulffom. Partneri sa v diskusii dotknú tiež možností ďalšej spolupráce predovšetkým v ekonomickej oblasti, inováciách, nových technológiách, vede a školstve. TASR o tom informoval Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.
      Merkelová už predtým avizovala, že bude so slovenskou premiérkou osobne riešiť aj neschválenie finančnej pomoci Grécku. Slovensko sa pre  to dostalo pod paľbu kritiky, ktorá bola najsilnejšia práve z Nemecka. "Všetky členské štáty dali politický sľub, že pomôžu Grécku," uviedol hovorca kancelárky s tým, že každý člen závisí od solidarity, ktorá nie je jednosmernou cestou.
      O tom, že SR neposkytne Aténam bilaterálnu pôžičku, rozhodla Národná rada SR 11. augusta. Stala sa tak jedinou krajinou eurozóny, ktorá neprispeje na pomoc Grécku. Tá mala v priebehu nasledujúcich troch rokov dosiahnuť sumu 816 miliónov eur.
      Poslanci parlamentu sa tak stotožnili s odporúčaním kabinetu Ivety Radičovej. S účasťou Slovenska na celkovom záchrannom balíku 110 miliárd eur zo strany členských krajín eurozóny a Medzinárodného menového fondu súhlasila ešte predchádzajúca vláda Roberta Fica (Smer-SD). Po júnových parlamentných voľbách však nová exekutíva prehodnotila pozíciu SR k tejto otázke.
      Minister zahraničných vecí SR Mikuláš Dzurinda tvrdo kritizoval pomoc krajín eurozóny Grécku. Podľa jeho slov zle pochopená "solidarita zodpovedných s nezodpovednými" povzbudí populistov v krajinách EÚ, aby míňali, keďže budú vedieť, že ich únia zachráni. "Je ľahké byť populistom, kupovať si voličov darčekmi a hromadiť dlhy," uviedol pre nemeckú tlačovú agentúru DPA. Myslí si, že únia by nemala podporovať takúto politiku tým, že sa všetci ostatní zložia na riešenie dlhových a fiškálnych problémov nezodpovedných krajín.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies