V Berlíne sa 13. augusta na pravé poludnie zastaví život na pamiatku obetí múru

NETKY.SK • 10 August 2011, 10:25 • 2 min
V Berlíne sa 13. augusta na pravé poludnie zastaví život na pamiatku obetí múru

V Berlíne sa 13. augusta na pravé poludnie zastaví život na pamiatku obetí múru

slovakia

left justify in out

img

V Berlíne sa v sobotu 13. augusta na pravé poludnie na minútu zastaví život. Nemecká metropola si tak uctí pamiatku obetí obávaného múru, ktorý začali stavať práve v trinásty augustový deň roku 1961.
      V meste sa v rovnakom čase rozozvučia zvony chrámov a zastavia sa aj všetky prostriedky hromadnej dopravy.
      Primátor Berlína Klaus Wowereit vyzval dnes všetkých občanov Nemecka, aby si pripomenuli smutné výročie. Súčasne zdôraznil, že minúta ticha nebude iba vyjadrením piety obetiam, ale aj dôkazom, že občania sú na strane demokracie a slobody.
      Od augusta 1961 - vzniku Berlínskeho múru - do jeho pádu v novembri 1989 sa z bývalej Nemeckej demokratickej republiky podarilo ujsť do západného Berlína asi 5000 osobám, rovnaký počet potenciálnych emigrantov zadržali východonemecké orgány. Počet obetí streľby na prísne stráženej nemecko-nemeckej hranici je aj naďalej predmetom sporov. Oficiálna verzia hovorí o 136 obetiach, iné zdroje však uvádzajú podstatne vyššie čísla. Pracovné spoločenstvo 13. augusta zverejnilo dnes napríklad štatistiku, podľa ktorej prišlo pri pokusoch o prekonanie múru o život 1613 ľudí.
      Na ústrednej slávnosti v Berlíne sa v sobotu zúčastnia najvyšší nemeckí predstavitelia - prezident Christian Wulff, predseda Spolkového snemu Norbert Lammert, ako aj kancelárka Angela Merkelová, ktorá  preruší dovolenku.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona