V Berlíne hľadajú nástupcu prezidenta Joachima Gaucka

NETKY.SK • 14 November 2016, 10:21 • 2 min
V Berlíne hľadajú nástupcu prezidenta Joachima Gaucka

BERLÍN - Predsedovia troch strán veľkej koalície v Berlíne, Angela Merkelová (CDU), Horst Seehofer (CSU) a Sigmar Gabriel (SPD) sa dnes popoludní stretli v Úrade spolkovej kancelárky v nemeckej metropole, aby posúdili možnosti nominácie spoločného kandidáta na post spolkového prezidenta - nástupcu Joachima Gaucka, ktorý už nemieni pokračovať ako nemecký prezident.

slovakia

left justify in out

Práve od tejto schôdzky sa očakávalo rozhodnutie, či sa spoločným kandidátom na prezidentský post stane súčasný šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier zo Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) alebo ktosi iný, respektíve či strany únie CDU/CSU nepostavia proti Steinmeierovi vlastného kandidáta.

 

Líder SPD Sigmar Gabriel predložil partnerom nomináciu Steinmeiera, na ktorej sociálni demokrati trvajú, avšak po 50 minútach dejisko schôdzky opustil bez zverejnenia akéhokoľvek individuálneho alebo spoločného stanoviska k otázke, informovala tlačová agentúra DPA.

 

Kresťanskosociálna únia (CSU) bavorského krajinského premiéra Horsta Seehofera tlačí sesterskú Kresťanskodemokratickú úniu (CDU) kancelárky Angely Merkelovej k nominácii vlastného kandidáta, presnejšie kandidátky. CSU sa totiž už opakovane nechala počuť, že by "disciplinovane" podporila nemeckú ministerku obrany Ursulu von der Leyenovú, ktorá sa však doteraz kandidatúre na prezidentku bránila. Rovnako však CSU nevylúčila ani prípadné akceptovanie jediného doteraz oficiálne menovaného kandidáta, ktorým je Frank-Walter Steinmeier.

 

Ak však v tejto otázke nedôjde ku konsenzu troch vládnych strán, rátajú znalci pomerov s nomináciou vlastného kandidáta strán únie CDU/CSU, ktorý by to však za istých okolností mohol mať ťažké so zvolením. Rozhodovalo by sa zrejme totiž až v treťom kole, kde už na zvolenie stačí jednoduchá väčšina, a tam by mal populárny Steinmeier s veľkou pravdepodobnosťou navrch.

 

Naznačujú to aj výsledky reprezentačného prieskumu verejnej mienky Emnid, podľa ktorých sa až 62 percent oslovených nemeckých občanov domnieva, že Steinmeier by bol dobrým prezidentom, kým opačného názoru bolo iba 24 percent respondentov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona