V Berlíne budú rokovať ministri o Ukrajine

NETKY.SK • 13 Apríl 2015, 06:50 • 2 min
V Berlíne budú rokovať ministri o Ukrajine

BERLÍN - Na pozvanie nemeckého ministra zahraničných vecí Franka-Waltera Steinmeiera sa v pondelok v Berlíne stretnú jeho rezortní kolegovia z Ukrajiny, Francúzska a Ruska.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Témou rokovaní bude implementácia dohody o prímerí na východe Ukrajiny vyrokovanej vo februári v bieloruskom hlavnom meste Minsk. Lídri Nemecka, Francúzska, Ukrajiny a Ruska vtedy dohodli prímerie v snahe ukončiť krviprelievanie.


Juhovýchodné oblasti Ukrajiny sa po minuloročnom zvrhnutí proruského prezidenta Viktora Janukovyča stali dejiskom nepokojov a násilia medzi silami lojálnymi novej vláde v Kyjeve a proruskými povstalcami. Kým polostrov Krym sa od Ukrajiny oddelil v marci 2014, po májovom referende vyhlásili nezávislosť aj samozvaní lídri Luhanskej a Doneckej oblasti. Moskva sa od násilia dištancuje a odmieta obvinenia, že pomáha separatistom. Konflikt si vyžiadal tisíce obetí, od polovice februára však platí krehké prímerie.

Summit G8 bude bez Ruska, trvá Berlín

Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier odmieta pozvanie ruského prezidenta Vladimira Putina na stretnutie lídrov krajín G7, ktoré sa tento rok uskutoční v júni v Bavorsku. Šéf nemeckej diplomacie v nedeľu zverejnených vyjadreniach pre denník Welt vyhlásil, že nepovažuje výzvy na pozvanie Putina za vhodné vo svetle diania na Ukrajine. Práve pričlenenie polostrova Krym k Rusku bolo dôvodom zrušenia účasti siedmich lídrov na summite G8 v ruskom letovisku Soči. Putin sa tak so svojimi kolegami zo zvyšných siedmich najmocnejších krajín sveta nestretne ani tentoraz.


"Nie je naším záujmom izolovať Rusko dlhodobo. No po nezákonnej anexii Krymu sa nemôžeme tváriť, akoby sa nič nestalo a pokračovať normálne ďalej. Cesta späť k formátu G8 vedie cez rešpektovanie jednoty Ukrajiny a napĺňanie ruských záväzkov z dohody o prímerí z Minsku," povedal pre Welt Steinmeier. Dodal však, že súhlasí s potrebou zapojiť Rusko do hľadaní riešení kríz v Sýrii, Jemene či Líbyi, no G8 je podľa ministra Rusov zatvorené. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona