V Benine sa o prezidentovi rozhodne v druhom kole volieb

NETKY.SK • 8 Marec 2016, 13:37 • 2 min
V Benine sa o prezidentovi rozhodne v druhom kole volieb

COTONOU - Ústredná volebná komisia v západoafrickom štáte Benin dnes oznámila, že v druhom kole prezidentských volieb sa rozhodne medzi súčasným premiérom Lionelom Zinsouom a podnikateľom Patriceom Talonom.

slovakia

left justify in out

Zinsou získal v nedeľnom prvom kole volieb 28,44 percenta hlasov, kým Talona podporilo 24,80 percenta voličov. Na treťom mieste skončil vplyvný podnikateľ Sébastien Ajavon s 23,03 percentami hlasov.

 

Druhé kolo volieb sa musí konať vzhľadom na to, že ani jeden z kandidátov nezískal absolútnu väčšinu hlasov. Miestne médiá upozornili, že výsledky zverejnené dnes volebnou komisiou naznačujú "len tendenciu". Najskôr predbežné a potom aj oficiálne výsledky zverejní až ústavný súd. Druhé kolo volieb sa musí uskutočniť do 15 dní od zverejnenia konečných oficiálnych výsledkov prvého kola.

 

O funkciu prezidenta sa v prvom kole volieb uchádzalo 33 kandidátov. Súčasný prezident Thomas Boni Yayi už v súlade s ústavou kandidovať nesmel, keďže funkciu hlavy štátu zastával dve po sebe idúce funkčné obdobia. Aj vzhľadom na tento jeho postoj je Benin považovaný za príklad uplatňovania demokratických pravidiel v Afrike.

 

Pôvodne sa prvé kolo volieb malo konať 28. februára, odložili ho však na 6. marca kvôli problémom s distribúciou voličských preukazov. Tie sa do uplynulej nedele nepodarilo úplne vyriešiť, preto volebná komisia pri hlasovaní akceptovala aj staré voličské preukazy. Účasť voličov v prvom kole volieb presiahla 64 percent.

 

Združenie krajín západnej Afriky (CEDEAO), ktoré na voľby v Benine - bývalom Dahome - vyslalo 120 pozorovateľov, v pondelok konštatovalo, že počas hlasovania nedošlo k prípadom zásadného porušenia volebného zákona. Hlasovanie sa uskutočnilo za prijateľných podmienok, bolo slobodné a transparentné, konštatovalo CEDEAO.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies