V Belgicku zadržali teroristov: Plánovali útočiť na dav ľudí na najrušnejšom mieste krajiny

NETKY.SK • 27 Máj 2016, 10:01 • 2 min
V Belgicku zadržali teroristov: Plánovali útočiť na dav ľudí na najrušnejšom mieste krajiny

BRUSEL - Štyria podozriví extrémisti, ktorých zadržali v stredu v Belgicku, zbierali peniaze na nákup zbraní a výbušnín a pripravovali plány na útok na miesto plné ľudí, pričom možným cieľom bola hlavná železničná stanica v Antverpách, jedna z najrušnejších v krajine. Informovala o tom vo štvrtok štátna televízia RTBF.

slovakia

left justify in out

Belgická prokuratúra oznámila, že všetci štyria podozriví boli obvinení z účasti na aktivitách teroristickej skupiny. Odmietla však poskytnúť bližšie podrobnosti v tejto veci, píše agentúra AP.

 

RTBF s odvolaním sa na "oficiálne zdroje" uviedla, že zadržaní si vymieňali zašifrované odkazy s inými Belgičanmi v Sýrii vrátane Hichama Chaiba, lídra džihádistickej skupiny Islamský štát (IS) v jej sýrskej bašte Rakka. Podľa správy bola práve táto komunikácia dôvodom na obavy belgických orgánov, ktoré podozrivých zatkli v stredu spolu s viacerými neplnoletými pri domových prehliadkach v oblasti Anverp.

 

Televízia informovala, že vo štvrtok bol naďalej vo väzbe jeden z predpokladaných extrémistov, ako aj jedna neplnoletá osoba.

 

Podľa federálnej prokuratúry nič nenaznačuje, že by podozrivé osoby mali spojenie so samovražednými útočníkmi, ktorí 22. marca v Bruseli zabili 32 ľudí. K tomuto útoku i k útokom z Paríža, ktoré si vlani v novembri vyžiadali 130 obetí, sa prihlásil IS.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona