V Belgicku zadržali osem osôb podozrivých z prípravy teroristického útoku

NETKY.SK • 28 Marec 2023, 11:45 • 2 min
V Belgicku zadržali osem osôb podozrivých z prípravy teroristického útoku

BRUSEL - V Belgicku zadržali osem osôb podozrivých z prípravy teroristického útoku, uviedla v utorok tamojšia prokuratúra.

slovakia

left justify in out

Polícia vykonala razie v pondelok večer v metropole Brusel, v prístavnom mesta Antverpy a v meste Eupen ležiacom pri hraniciach s Nemeckom. Minimálne päť zadržaných je podozrivých z plánovania teroristického útoku v Belgicku. Jeho cieľ zatiaľ nebol zistený. Iný zdroj pre AFP priblížil, že zatknutí sú "veľmi mladí zradikalizovaní ľudia", ktorí sú podozriví z členstva v džihádistickom hnutí.

 

Antverpská polícia vykonala na žiadosť vyšetrujúceho sudcu päť prehliadok, pričom zatkla päť osôb vrátane jednej osoby v meste Eupen. V rámci osobitného prípadu zase bruselská polícia zatkla tri osoby. "Oba prípady sú prepojené, avšak až ďalšie vyšetrovanie môže objasniť, do akej miery," píše agentúra AP s odvolaním sa na prokuratúru. Voči zadržaným zatiaľ nevzniesli žiadne obvinenia.

 

Belgicko čelilo v rokoch 2016 až 2018 vlne krvavých džihádistických útokov, pripomína AFP. K zatknutiam došlo v čase, keď prebieha súd s podozrivými z teroristických atentátov v Bruseli z 22. marca 2016. Dva samovražedné bombové útoky na letisku Zaventem a na stanici metra Maalbeek si vyžiadali 34 obetí, ďalších 340 ľudí bolo zranených. K útokom sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát.

 

Boli to najzávažnejšie teroristické útoky v histórii Belgicka. Desiati ľudia sú obžalovaní z vraždy, pokusu o vraždu a členstva v teroristickej skupine alebo účasti na jej činoch. Sú medzi nimi aj Mohamed Abrini a Salah Abdeslam, ktorí boli vlani vo Francúzsku odsúdení na doživotie za teroristické útoky v Paríži z roku 2015. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona