V Belgicku zadržali dve osoby podozrivé v súvislosti s parížskymi útokmi

NETKY.SK • 21 December 2015, 09:21 • 2 min
V Belgicku zadržali dve osoby podozrivé v súvislosti s parížskymi útokmi

BRUSEL - Belgické úrady zadržali za posledné dva dni päť osôb, ktoré sú podozrivé v súvislosti s novembrovými teroristickými útokmi v Paríži, uviedla dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Zadržaniu prechádzali bytové prehliadky, počas ktorých polícia nenašla zbrane, ani výbušniny. Totožnosť zadržaných neoznámili.


Ako dnes informovala belgická prokuratúra, po bytovej prehliadke v bruselskej štvrti Laeken boli dnes zadržané dve osoby. 


Podobná razia sa konala v nedeľu v bruselskej štvrti Dansaert, ležiacej neďaleko známeho námestia Grand-Place. Polícia po nej predviedla na výsluch troch podozrivých: dvoch bratov a ich priateľa.


Podľa RTL Info spomínaní bratia sú Belgičania tuniského pôvodu. Mladší, 23-ročný Hamza, pracoval v bezpečnostnej službe, starší, 30-ročný Sabri, sa živí ako kníhkupec a má tri deti.


Ako informovala agentúra AP, vyšetrujúci sudca by dnes mal rozhodnúť, či zadržaným predĺži väzbu.


Nedeľnú raziu nariadil prokurátor špecializujúci sa na boj s terorizmom na základe analýzy telefonickej komunikácie z 13. novembra. Policajná akcia bola zameraná na osobu, ktorá by mohla byť jedným zo strojcov atentátov v Paríži. 


Ide o osobu, ktorá mohla pri atentátoch zohrávať rovnako dôležitú roluako Salah Abdeslam, ktorý zrejme prípravu atentátov koordinoval z Belgicka. Abdeslam je momentálne na úteku.

 

Táto, zatiaľ neznáma, osoba bola v telefonickom kontakte s hlavnými aktérmi teroristických útokov v Paríži krátko pred ich spustením. Tento človek v Belgicku používal dva mobilné telefóny. Útočníci na jedno z nich poslali 13. novembra večer krátku správu s textom, že "akcia" v parížskom klube Bataclan sa práve začína. Pri streľbe, ktorá v klube sprevádzala rukojemnícku drámu, prišlo o život 90 ľudí.


Celkovo si útoky v Paríži vyžiadali 130 obetí na životoch a vyše 350 zranených.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona