V Belgicku hrozí veľký dopingový škandál

NETKY.SK • 1 November 2014, 14:36 • 2 min
V Belgicku hrozí veľký dopingový škandál

BRUSEL - Devätnásť športovcov, väčšinou cyklistov, je zapletených do najnovšieho dopingového škandálu okolo belgického lekára Chrisa Mertensa.

slovakia

left justify in out

Po takmer tridsaťmesačnom vyšetrovaní zvažuje prokurátor z Leuvenu, či o prípade bude rozhodovať súd. Mertens je podozrivý z krvných transfúzii, ktoré sú považované podľa kódexu Svetovej antidopingovej agentúry za doping. Športovcom mal odobrať krv, po okysličení ju zasa vrátiť späť do tela. Martens mal svojich klientov nabádať aj na ďalší doping.

 

O prípade informuje belgický denník Het Nieuwsblad, ktorý však nezverejnil mená športovcov. Mali by byť však medzi nimi aj niektorí známi cyklisti či cyklokrosári. Ak sa obvinenia potvrdia, hrozí im suspendácia. V roku 2013 nepripustili Toma Meeusena na štart pretekov Svetového pohára v cyklokrose v Ríme a vypovedal pred prokurátorom o spolupráci s Mertensom. V januári 2013 informoval De Morgen, že Jürgen van den Broeck navštívil Mertensa, ale jazdec Lotto Belisol okamžite informoval, že len potreboval lieky na zápal nosných dutín. 

 

Belgická prokuratúra z Leuvenu by mala do 14. novembra rozhodnúť, či v prípade vznesie obvinenia. Podľa belgických zákonov by hrozilo Mertensovi v prípade dokázania viny šesť rokov väzenia. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona