V BBSK si budú predsedu vyberať spomedzi 11 kandidátov

NETKY.SK • 8 November 2013, 13:40 • 2 min
V BBSK si budú predsedu vyberať spomedzi 11 kandidátov

BANSKÁ BYSTRICA - Občania Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) si budú v sobotných regionálnych voľbách vyberať predsedu krajskej samosprávy spomedzi 11 kandidátov a 49 poslancov regionálneho zastupiteľstva spomedzi 344 kandidátov. V obci Nemecká v okrese Brezno budú mať súčasne s voľbami aj miestne referendum o odvolaní starostu.

slovakia

left justify in out

Na post predsedu BBSK kandiduje 43-ročný stolár Ondrej Binder ako nezávislý, 59-ročný vysokoškolský pedagóg Ladislav Fízik za Agrárnu stranu vidieka, 61-ročný letecký inžinier Pavel Chovanec za stranu Úsvit, 26-ročná právnička Andrea Jenčíková za stranu Nový parlament, 48-ročný manažér Ľudovít Kaník za koalíciu SDKÚ-DS, Most-Híd, Sloboda a Solidarita, 32-ročný podnikateľ Karol Konárik za Slovenskú národnú stranu, 36-ročný informatik Marian Kotleba za Ľudovú stranu Naše Slovensko, 54-ročný predseda BBSK Vladimír Maňka za koalíciu Smer-SD, KDH, Strana maďarskej komunity, Strana moderného Slovenska, Ľudová strana-HZDS, Hnutie za demokraciu, Strana zelených, 46-ročný pedagóg Emil Samko za Kresťanskú ľudovú stranu, 55-ročný znalec v lesníctve Jozef Sásik za Slovenskú ľudovú stranu a 60-ročný výsluhový dôchodca Jaroslav Sekerka za Komunistickú stranu Slovenska. Chovanec, Kotleba, Maňka, Samko a Sásik sa vo volebnom boji o post predsedu kraja stretli aj pred štyrmi rokmi. 

Zastupiteľstvo BBSK bude mať v nasledujúcom volebnom období rovnako ako v tomto 49 poslancov. Voliť sa budú v 13 volebných obvodoch, ktoré sa územne zhodujú s okresmi kraja. Najviac - osem poslancov - budú voliť v obvode Banská Bystrica, šesť v obvode Rimavská Sobota a po päť v obvodoch Brezno, Lučenec a Zvolen. Štyroch poslancov si zvolia obyvatelia v obvode Žiar nad Hronom, po troch v obvodoch Detva, Revúca a Veľký Krtíš, po dvoch v obvodoch Žarnovica, Poltár a Krupina. Jeden poslanec bude v zastupiteľstve BBSK zastupovať obvod Banská Štiavnica. Vo volebnom obvode Banská Bystrica kandiduje do krajského zastupiteľstva 62 kandidátov, v obvode Banská Štiavnica osem kandidátov, v obvode Brezno 33 kandidátov, v obvode Detva 21 kandidátov, v obvode Krupina 14 kandidátov, v obvode Lučenec 40 kandidátov, v obvode Poltár 13 kandidátov, v obvode Revúca 22 kandidátov, v obvode Rimavská Sobota 47 kandidátov, v obvode Veľký Krtíš 17 kandidátov, v obvode Zvolen 30 kandidátov, v obvode Žarnovica 11 kandidátov a v obvode Žiar nad Hronom 26 kandidátov. 

Zo všetkých 344 kandidátov na poslancov BBSK je 57 nezávislých, ostatní sú kandidátmi niektorej z 25 politických strán alebo koalícií politických strán. Najviac straníckych kandidátov - 47 - je na kandidačnej listine koalície strán Smer-SD a KDH. Viac ako 10 kandidátov majú ešte koalícia strán SDKÚ-DS, SaS a Nová väčšina - Dohoda (39 kandidátov), Komunistická strana Slovenska (35), Strana moderného Slovenska (24) Slovenská ľudová strana (21), Slovenská národná strana (20) a Ľudová strana Naše Slovensko (15). Okrem Fízika, Kaníka a Maňku kandidujú do krajského zastupiteľstva aj ostatní ôsmi kandidáti na predsedu BBSK. 

BBSK je najredšie obývaný kraj na Slovensku. Má zhruba 660-tisíc obyvateľov, ktorí žijú v 516 obciach: 24 mestách a 492 dedinách. Súčasné Zastupiteľstvo BBSK tvorí 29 poslancov zvolených za koalíciu strán Smer-SD, ĽD-HZDS, sedem za SMK, päť nezávislých, päť za koalíciu SDKÚ-DS, KDH, dvaja za koalíciu SNS, HZD a jeden za koalíciu Most-Híd, Strana zelených.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies