V Baskicku sa formuje nová teroristická organizácia

NETKY.SK • 16 Máj 2014, 12:26 • 2 min
V Baskicku sa formuje nová teroristická organizácia

MADRID - Zhruba 50 extrémistických separatistov vytvorilo v severošpanielskom Baskicku skupinu nazvanú Ibil. Zjavne "sa formuje nová teroristická organizácia", uviedla dnes tlačová agentúra APA, s odvolaním sa na španielsky denník El Mundo.

slovakia

left justify in out

Podľa protiteroristických špecialistov španielskej polície sa skupina Ibil usiluje o obnovenie ozbrojeného boja za nezávislosť Baskicka. Polícia už mesiace s rastúcimi obavami sleduje, ako sa skupina snaží získať z ľavicovej baskickej separatistickej scény nových členov, ktorí sú ochotní uchýliť sa k násiliu.

 

Vodcami novej skupiny sú zrejme terorista na úteku Fermín Javier Sánchez z organizácie Baskicko a jeho sloboda (ETA) a zadržaný Iňaki Bilbao. Organizácia Ibil vznikla už v októbri 2011, keď ETA po takmer 50 rokoch oznámila ukončenie ozbrojených aktivít, ktoré si vyžiadali vyše 830 obetí. Mnohí separatisti vtedy nesúhlasili so stratégiou na zrieknutie sa násilia.

 

Dva roky po skončení násilia nespokojnosť mnohých separatistov vzrástla. Španielska vláda totiž nepristúpila na žiadosti o amnestiu pre zadržaných členov ETA, ani politické snahy o nezávislosť "nepriniesli ovocie".

 

Španielska vláda označila za nedostatočné aj najnovšie gestá ETA, keď jej členovia zneškodnili nejaké pištole a pancierové päste. Španielsky minister zahraničných vecí Jorge Fernández Díaz vtedy povedal, že ak naozaj chceli odovzdať zbrane, tak ich mali odovzdať.

 

Vzhľadom na to, že mierový proces v Baskicku napreduje len pomaly, je pravdepodobne pre Ibil stále jednoduchšie nájsť si členov, mieni DPA.

 

V januári polícia zasiahla proti členom skupiny Ibil, ktorí v meste Bilbao demonštrovali za prepustenie niektorých členov ETA. V apríli došlo na uliciach k vandalizmu, pričom páchatelia boli z prostredia skupiny Ibil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies