V Barcelone sa zišlo vyše 700 starostov podporujúcich referendum

NETKY.SK • 16 September 2017, 17:29 • 2 min
V Barcelone sa zišlo vyše 700 starostov podporujúcich referendum

BARCELONA - Starostovia a primátori viac ako 700 z celkovo 948 katalánskych obcí a miest dnes na spoločnom zhromaždení pred sídlom katalánskej vlády v Barcelone vyjadrili svoje odhodlanie usporiadať 1. októbra referendum o nezávislosti Katalánska aj napriek trestnému stíhaniu, ktoré im za to hrozí.

slovakia

left justify in out

Španielska vláda sa snaží zabrániť tomuto plebiscitu, ktorý opakovane označuje za protizákonný. Viac ako dve tretiny starostov a primátorov katalánskych obcí sa však Madridu vzopreli a deklarovali, že zriadia a 1. októbra otvoria volebné miestnosti.

 

Španielska prokuratúra v reakcii na to túto stredu nariadila katalánskym prokurátorom, aby si predvolali odbojných starostov a primátorov a vzniesli voči nim obvinenie za zneužívanie funkcie a konanie v rozpore so španielskymi zákonmi. V prípade, že by predvolanie ignorovali, miestne prokuratúry mali vydať príkaz na ich zatknutie.

 

"Nie sme žiadni delikventi," skandovali dnes starostovia, ktorí sa zišli v centre Barcelony na Námestí sv. Jakuba. Josep Sole, starosta obce La Maso, pripomenul, že "Katalánci už roky žiadajú viac právomocí, najmä v oblasti financií". Solidaritu starostom a primátorom vyslovila dnes aj primátorka Barcelony Ada Colau. V 1,6-miliónovej Barcelone sú pritom prívrženci nezávislosti Katalánska v menšine.

 

Barcelonská radnica sa doteraz snažila držať sa bokom diskusie ohľadom referenda, ale tento týždeň oznámila, že Barcelončania budú mať možnosť hlasovať v referende. Potvrdil to dnes aj katalánsky premiér Carles Puigdemont, ktorý sa zhromaždeným starostom poďakoval za ich angažovanosť vo veci októbrového referenda.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies