V Banskobystrickom kraji sa vyskytli opäť ďalšie prípady žltačky

NETKY.SK • 10 Marec 2017, 17:01 • 2 min
V Banskobystrickom kraji sa vyskytli opäť ďalšie prípady žltačky

BANSKÁ BYSTRICA - Odborníci z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici hlásia tento týždeň ďalšie nové ochorenia na vírusovú žltačku typu A (VHA). V Brezne ochorel deväťročný žiak základnej školy. Podľa epidemiológov ide o novovzniknuté ohnisko po nedávnej vlečúcej sa epidémii žltačky typu A v okrese Brezno.

slovakia

left justify in out

"Žiaľ, nie je to jediné nové ohnisko žltačky tohto typu. RÚVZ v Lučenci hlási za svoj okres jeden prípad ochorenia na VHA u 15-ročného chlapca, žiaka špeciálnej základnej školy vo Fiľakove," informovala hovorkyňa úradu Mária Tolnayová.

 

Chlapec bol umiestnený v Detskom domove vo Fiľakove, kde žije aj so svojou sestrou. Jeho rodičia sú bezdomovci. Na infekčnej ambulancii je od konca februára liečený pre chronickú vírusovú hepatitídu typu C (VHC) a preto bol z dôvodu liečby 7. marca hospitalizovaný na infekčnom oddelení lučeneckej nemocnice. "V anamnéze má injekčný spôsob konzumácie drog, ako aj tetovanie. Protiepidemické opatrenia epidemiológovia vykonali v detskom domove aj v škole," podotkla Tolnayová.

 

Za okres Revúca hlási lučenecký RÚVZ ďalšie dva potvrdené prípady VHA v epidemiologickej súvislosti a to u osemročného dievčaťa a šesťročného chlapca z lokality s veľmi nízkym hygienickým štandardom – z osady Muránska Dlhá Lúka. Deti sú podľa Tolnayovej hospitalizované na infekčnom oddelení lučeneckej nemocnice. V ohnisku nákazy bola v rámci protiepidemických opatrení nariadená dezinfekcia, ako aj vakcinácia proti VHA všetkých priamych kontaktov, vrátane kolektívnych zariadení - Základnej a materskej školy v Muránskej Dlhej Lúke.

 

"Tento úrad hlási aj jedno potvrdené sporadické ochorenie anikterickej formy (hepatitída bez zožltnutia) na VHA u osemročného chlapca z lokality s veľmi nízkym hygienickým štandardom z obce Turčok," doplnila hovorkyňa s tým, že dieťa je hospitalizované na infekčnom oddelení lučeneckej nemocnici. V ohnisku nákazy nariadili epidemiológovia dezinfekciu, ako aj vakcináciu všetkých priamych kontaktov, vrátane kolektívneho zariadenia – základnej školy v obci Sirk.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies