V Banskobystrickom kraji chorobnosť stúpa, najviac chorých je v Lučenci

NETKY.SK • 24 Október 2015, 17:44 • 2 min
V Banskobystrickom kraji chorobnosť stúpa, najviac chorých je v Lučenci

BANSKÁ BYSTRICA - V Banskobystrickom kraji je v súčasnosti chorobnosť vyššia než vlani o takomto čase. Počet chorých oproti minulému týždňu stúpol či už ide o akútne respiračné ochorenia (ARO) alebo výskyt chrípky a jej podobných ochorení (CHPO).

slovakia

left justify in out

Konštatovala to hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

 

Epidemiológovia počas tohto týždňa zaznamenali najviac chorých na ARO v okrese Lučenec, kde sa vyskytlo 1057 prípadov, potom v Banskej Bystrici a vo Veľkom Krtíši. Najmenej chorých má okres Krupina. Na CHPO ochorelo najviac ľudí v okresoch Lučenec, Veľký Krtíš a Poltár.

 

Podľa Tolnayovej chorí sú predovšetkým ekonomicky činní obyvatelia vo veku od 20 do 59 rokov, ako aj žiaci základných škôl a najmenšie deti.

 

Epidemiológovia upozorňujú, že s nástupom chladnejších dní prichádza obdobie zvýšeného výskytu chorobnosti. Je to vhodný čas na očkovanie. Keďže chrípkový vírus mení každý rok svoj charakter, pre každú sezónu sú pripravené nové očkovacie látky.

 

"Na vytvorenie protilátok sú potrebné dva týždne, takže je žiaduce dať sa zaočkovať včas. Najvhodnejším obdobím je október a november. Očkovať proti chrípke by sa mali najmä osoby nad 65 rokov, ľudia s ochoreniami srdcovo-cievneho systému, s chronickými ochoreniami dýchacích ciest, metabolickými, renálnymi a imunitnými poruchami. Pre indikované skupiny je vakcína plne hradená zo zdravotného poistenia," dodala Tolnayová.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies