V Banskej Štiavnici cez víkend slávnostne otvorili zrekonštruovaný Dolný kostol

NETKY.SK • 26 Máj 2013, 11:29 • 2 min
V Banskej Štiavnici cez víkend slávnostne otvorili zrekonštruovaný Dolný kostol

BANSKÁ ŠTIAVNICA - V Banskej Štiavnici cez víkend slávnostne otvorili zrekonštruovaný Dolný kostol, ktorý je súčasťou tamojšej Kavárie. Kostol rekonštruovali plných päť rokov.

slovakia

left justify in out

"Na kostole prešiel nejakou úpravou každý centimeter štvorcový," povedal TASR predseda Kalvárskeho fondu Martin Macharik. "Fresky bolo treba odkryť a ďalej retušovať a spevňovať. Všetky podlahy bolo treba poskladať a presušiť. Celý kostol sme ešte pred tým museli odvlhčiť. Vymenili sa tiež všetky omietky. Naspäť sa vrátili všetky sochy a obnovili sa existujúce oltáre," priblížil obnovu.

Samotnému otvoreniu kostola predchádzala svätá omša, spojená s posvätením kostola. Po nej členovia fondu predstavia návštevníkom postup pri obnove Kalvárie. Na jej obnovu prispieva už päť rokov Nadácia VÚB, pričom ešte ďalších päť rokov bude podľa dohody prispievať. Na päťročný projekt elektrifikácie získal fond vlani grant aj od Stredoslovenskej energetiky. Nemalou mierou sa podieľal aj Svetový pamiatkový fond - World Monuments Fund (WMF) z New Yorku a tiež slovenské ministerstvo kultúry. Na záchranu však prispeli aj desiatky fyzických osôb. Na celkovú obnovu Kalvárie je podľa projektu potrebných asi 5 miliónov eur, pričom doteraz sa preinvestovalo asi 1,5 milióna eur.

Záchranári sa teraz chcú sústrediť na obnovu Horného kostola. Najviditeľnejší objekt Kalvárie potrebuje pre svoju záchranu asi 500.000 eur. Organizátori preto vyzývajú všetkých, ktorí chcú a dokážu túto významnú kultúrnu pamiatku podporiť, aby kontaktovali členov fondu na www.kalvaria.org. Súčasťou víkendového otvorenia Dolného kostola bol aj benefičný koncert Mariána Čekovského a prekvapením na záver bolo slávnostné zažatie nočného osvetlenia ďalších objektov Kalvárie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies