V Banskej Bystrici zúri chrípka, v Lučenci zaznamenali prípad meningitídy

NETKY.SK • 12 December 2016, 15:14 • 2 min
V Banskej Bystrici zúri chrípka, v Lučenci zaznamenali prípad meningitídy

BANSKÁ BYSTRICA - Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici zaznamenal v 49. kalendárnom týždni zvýšený výskyt chrípky a jej podobných ochorení (CHPO).

slovakia

left justify in out

V porovnaní s predchádzajúcim obdobím sa počet chorých zvýšil o 20 percent. V medziročnom porovnaní je to 26-percentný nárast. Ako ďalej informovala agentúru SITA hovorkyňa úradu Mária Tolnayová, pre chrípku zavreli v kraji dve školské zariadenia.

 

Z dôvodu vysokej absencie prerušili v uplynulom týždni vyučovanie v Základnej škole na Angyalovej ulici v Kremnici v okrese Žiar nad Hronom a v okrese Žarnovica v spoločnom zariadení Základná a materská škola Malá Lehota. Vedúca odboru epidemiológie banskobystrického RÚVZ Mária Avdičová zdôraznila, že epidemiológovia očakávajú naďalej vzostupný trend výskytu CHPO, a preto nepoľavujú v epidemiologickej bdelosti.


V rámci monitoringu zaznamenali epidemiológovia v okrese Lučenec prípad meningokovej infekcie. Nahlásilo ho infekčné oddelenie Všeobecnej nemocnice s poliklinikou v Lučenci. Ide o dieťa preložené z detskej kliniky v Lučenci, kde sa dostalo na základe silných a neustupujúcich bolestí hlavy, neskoršieho zvracania aj vysokej horúčky 39,5 stupňov Celzia.

 

Stav dieťaťa sa nezlepšoval, preto ho preložili na infekčné oddelenie lučenskej nemocnice, kde hneď začali s antibiotickou liečbou, ktorú podporili podávaním vitamínov. Laboratórnym vyšetrením bola zistená prítomnosť baktérie Neiseria meningitidis, ktorá je pôvodcom jedného typu meningitídy, ktorá infikuje len človeka. Prenáša sa kvapôčkovým spôsobom. Dieťa je pri vedomí, komunikuje a jeho stav sa zlepšil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies