V Banskej Bystrici začali fungovať prvé bibliomaty

NETKY.SK • 17 Február 2023, 12:30 • 2 min
V Banskej Bystrici začali fungovať prvé bibliomaty

BANSKÁ BYSTRICA - Novinku v systéme požičiavania kníh na Slovensku predstavili v piatok v Banskej Bystrici. Ide o bibliomat, prostredníctvom ktorého si čitatelia môžu vyzdvihnúť či odovzdať knihu nepretržite, počas siedmich dní v týždni.

slovakia

left justify in out

Službu plne riadi automat s nainštalovaným softvérom, ktorý vyvinuli výhradne na tieto účely. Jeden z bibiliomatov je umiestnený v priestoroch obchodného centra Na Troskách pri východe na strešné parkovisko a druhý na starom banskobystrickom sídlisku, na Ulici 29. augusta. Výpožičky kníh zastrešuje Verejná knižnica Mikuláša Kováča, ktorá má v ponuke viac ako 120.000 titulov. "Nápad vznikol počas pandémie, keď sme hľadali spôsob, ako zabezpečiť styk s čitateľom," uviedla pre TASR riaditeľka knižnice Iveta Babjaková.

 

"V našom bibliomate si čitateľ môže online z domova objednať prostredníctvom registračného konta knihu, o ktorú má záujem," priblížila. Po spracovaní jeho objednávky a doručení knihy do bibliomatu dostane e-mail a SMS, že si ju môže prísť vybrať. Knihu môže potom do bibliomatu vrátiť, a to do označeného boxu na vrátenie kníh. Takisto tam môže vrátiť aj knihy požičané priamo v knižnici M. Kováča. Novinku podporil zriaďovateľ knižnice Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) sumou 40.000 eur. "Chceme ísť v súlade s trendmi, ako sú približovanie služieb ľuďom či odstraňovanie bariér," povedal TASR predseda BBSK Ondrej Lunter. Služba je podľa neho veľmi blízka už zabehnutým službám, ako sú napríklad objednávky tovarov do balíkomatov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies