V Banskej Bystrici sa začal súd so šiestimi mužmi pre daňové podvody

NETKY.SK • 6 Marec 2017, 14:27 • 2 min
V Banskej Bystrici sa začal súd so šiestimi mužmi pre daňové podvody

BANSKÁ BYSTRICA – Na Okresnom súde v Banskej Bystrici sa dnes začalo hlavné pojednávanie so šesticou obžalovaných, ktorých prokuratúra viní z daňových podvodov vo väčšom rozsahu.

slovakia

left justify in out

Všetci vyhlásili, že sú nevinní a ich obhajcovia žiadajú oslobodenie spod obžaloby, pretože ju považujú za neodôvodnenú. Po výpovedi jedného z obžalovaných sa zistilo, že je pod vplyvom alkoholu a senát mu uložil poriadkovú pokutu dvesto eur. Zároveň vyhlásil pojednávanie za zmarené a pokračovanie pojednávania stanovil na začiatok apríla.

Podľa prokurátora dvaja obžalovaní najmenej od decembra 2011 vytvorili a riadili organizovanú skupinu z osôb, ktoré ako štatutárni zástupcovia obchodných spoločností na Slovensku páchali daňové trestné činy. Vystavovali fiktívne účtovné doklady vo forme dodávateľských faktúr, dodacích listov, objednávok tovaru a dokladov o vykonanej preprave tovaru medzi personálne prepojenými firmami.

 

Podstatou obchodnej činnosti v účelovo vytvorenej sieti firiem na Slovensku malo byť vzájomné dodávanie integrovaných modulov v oblasti automatizovaného riadenia železničnej a inej hromadnej dopravy, alebo rozvodu elektrickej energie. Cieľom bolo získať vrátenie nadmerného odpočtu dane z pridanej hodnoty (DPH). Členovia skupiny od decembra 2011 do marca 2013 umožnili neoprávnene uplatniť nárok na vrátenie DPH v rozsahu vyše 240-tisíc eur a zároveň došlo ku skráteniu dane v neprospech štátneho rozpočtu v rozsahu takmer štyristotisíc eur.

Podľa prokuratúry obžalovaní ako organizovaná skupina spáchali pokračovací zločin daňového podvodu a zločin skrátenia dane. Za to im hrozí trest odňatia slobody na sedem až dvanásť rokov.   
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies