V Banskej Bystrici sa v sobotu uskutoční veľký protifašistický pochod proti znovuzvolenie fašistu do úradu

NETKY.SK • 4 Október 2017, 15:27 • 2 min
V Banskej Bystrici sa v sobotu uskutoční veľký protifašistický pochod proti znovuzvolenie fašistu do úradu

BANSKÁ BYSTRICA – Vyslať z Banskej Bystrice jasný signál, že opätovné víťazstvo extrémistických síl v novembrových voľbách ľudia v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) odmietajú, je cieľom protifašistického pochodu, ktorý sa uskutoční v meste pod Urpínom v sobotu 7. októbra.

slovakia

left justify in out

Akcia je vyvrcholením kampane Spolu je nás viac, za ktorou stojí banskobystrická platforma Nie v našom meste. Pochod sa začne o 15.00 h na Huštáku (Vajanského námestie), pokračovať bude nábrežím Hrona a skončí sa na Námestí SNP. Pred účastníkov sa postavia aktivisti, zástupcovia menšín, univerzity, cirkví, ale i folkloristi, umelci či športovci.

 

"Každý deň vidíme početné prejavy nenávisti na verejnosti alebo sociálnych sieťach, prejavy rôznych foriem extrémizmu a nárast otvorenej náklonnosti k fašizmu. Také negatívne trendy považujeme za veľkú hrozbu a nemožno ich len potichu prečkať. Zo spoločnosti musí byť počuť hlasné odmietnutie týchto extrémov. BBSK sa tento problém výrazne týka," konštatovala koordinátorka platformy Martina Strmeňová s tým, že načasovanie pochodu necelý mesiac pred voľbami do vyšších územných celkov nie je náhoda.

 

"Samotná platforma Nie v našom meste vznikla ako reakcia na víťazstvo Mariana Kotlebu vo voľbách v roku 2013. Od tej doby funguje ako neformálne združenie aktivistov a organizácií, ktorým záleží na rozvoji slobody, tolerancie a ľudských práv v Banskej Bystrici. Znovuzvolenie fašistu do úradu považujeme za facku všetkým, ktorí si vážia tieto hodnoty. Rovnako ako obrovskú neúctu voči odkazu a obetiam Slovenského národného povstania, ktoré má pre tento kraj špeciálny význam. Pochodom preto odmietame aj Mariana Kotlebu," zdôraznila Strmeňová.

 

Organizátori pochodu sú presvedčení, že nemožno len mlčky čakať na kroky politikov a kandidátov. Nespokojnosť so šíriacou sa nenávisťou a fašizmom musí byť počuť z celej spoločnosti.

 

"Chceme ukázať pravý opak toho, proti čomu pochodujeme. Podujatie sa teda bude niesť predovšetkým v duchu tolerancie a spájania síl. Proti nenávisti vykročíme všetci spoločne bez ohľadu na farbu pleti, vierovyznanie, profesiu či sexuálnu orientáciu," dodala Strmeňová.

 

Po ukončení pochodu majú účastníci možnosť navštíviť partnerské akcie ako festival punkovej hudby SlobodaFest v klube Urban Spot alebo hudobné podujatie Dežo Ursiny: Príbeh 70 v Záhrade – Centre nezávislej kultúry.

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies