V Banskej Bystrici otvorili nový urgentný príjem pre deti za viac ako milión eur

NETKY.SK • 4 Jún 2021, 11:46 • 2 min
V Banskej Bystrici otvorili nový urgentný príjem pre deti za viac ako milión eur

BANSKÁ BYSTRICA - V Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou (DFNsP) v Banskej Bystrici dnes oficiálne otvorili nový detský urgentný príjem, ktorý je v prevádzke od začiatku mája. Ide o druhé pracovisko tohto typu na Slovensku, ktoré je odlišné manažmentom pacienta s urgentnými a neodkladnými zdravotnými ťažkosťami.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej na otvorení uviedol riaditeľ detskej nemocnice Juraj Gallo, spolu s prístrojovou technikou stálo vybudovanie pracoviska viac ako jeden milión eur, pričom je súčasťou veľkého projektu rekonštrukcie nemocnice.

 

img

 

"Celý priestor je novovybudovaný, vrátane stavebných prác, technológií, medicinálnych plynov, prístrojovej techniky,“ uviedol riaditeľ s tým, že tu určite bude poskytovaná lepšia, rýchlejšia a kvalitnejšia zdravotná starostlivosť.

 

"Je to pre mňa veľmi príjemná udalosť, keď vidím nové funkčné pracovisko, ktoré evidentne zlepšuje kvalitu zdravotnej starostlivosti pre deti,“ povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský a dodal, že určite budú podporovať otváranie takýchto urgentov aj v iných nemocniciach.

 

img

 

Vybudovanie tohto pracoviska je súčasťou projektu Modernizácia Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Banskej Bystrici za takmer 14 mil. eur financovaného z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP). Jeho výstavba trvala 15 mesiacov a preinvestovali približne 1,011 mil. eur.

 

"Z tejto čiastky tvorí rekonštrukcia objektu 571-tisíc eur, nákup zdravotníckej techniky 364-tisíc eur, interiérové vybavenie 45-tisíc eur a ostatné materiálno-technické zabezpečenie 31-tisíc eur. Hlavným zdrojom financovania bol IROP vo výške 76 %, ďalej kapitálové výdavky zo štátneho rozpočtu 17 % a vlastné zdroje vrátane príspevkov od darcov vo výške 7 %," uviedla ekonomická námestníčka nemocnice Viera Mikušincová.

 

img


Špecifikum detského urgentného príjmu spočíva v tom, že pacient prichádza, je zatriedený, následne presunutý na lôžko neodkladnej zdravotnej starostlivosti. "Tam sa lekár po prvotnom vyšetrení rozhodne, ktorých konziliárov si zavolá a lekári špecialisti aj s prístrojovou technikou prichádzajú za pacientom. Ten tak nemusí chodiť za lekármi po rôznych pracoviskách," popísal postup na pracovisku primár Detského urgentného príjmu Milan Galko a dodal, že vďaka tomu ponúkajú komplexnú a špecifickú starostlivosť s najmodernejšou technikou na jednom mieste.

 

Očakáva sa, že vznik nového typu detského urgentu bude znamenať aj rozšírenie spádovej oblasti nielen na Banskú Bystricu a blízke okolie, ale na celý Banskobystrický kraj. Počet ošetrených pacientov by mal predstavovať približne 15-tisíc detí ročne.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies