V Banskej Bystrici otvoria tréningové centrum pre hendikepovaných

NETKY.SK • 1 Október 2012, 08:39 • 2 min
V Banskej Bystrici otvoria tréningové centrum pre hendikepovaných

V Banskej Bystrici otvoria tréningové centrum pre hendikepovaných - Zaujímavosti Tréningové centrum pre hendikepovaných, ktoré otvoria 1. októbra v Banskej Bystrici, má vytvoriť ako jediné v Banskobystrickom kraji pracovné a zácvikové príležitosti pre ľud

slovakia

left justify in out

img

Tréningové centrum pre hendikepovaných, ktoré otvoria 1. októbra v Banskej Bystrici, má vytvoriť ako jediné v Banskobystrickom kraji pracovné a zácvikové príležitosti pre ľudí s telesným postihnutím.

TASR o tom informovala hovorkyňa primátora Monika Pastuchová. Zriaďovateľom chránenej dielne je Občianske združenie (OZ) Prístav nádeje.

Podľa Marcely Václavkovej Konrádovej, predsedníčky OZ, súčasťou tréningového centra bude kaviareň s knižnicou, kde budú zamestnaní ľudia s postihnutím ako čašníci či knihovníci.

"Budú ponúkať domáce koláčiky, ale aj ručné výrobky pochádzajúce z tvorivých dielní, pripravované ľuďmi s postihnutím. Takto získajú hlavne prax a možnosť vyskúšať si, čo je to pracovná záťaž. Budú prichádzať do kontaktu so zákazníkmi. V takomto, pre nich bezpečnom prostredí, sa vytrénujú na profesionálov," konštatovala Konrádová. To im podľa nej umožní v budúcnosti lepšie sa uplatniť na trhu práce a stanú sa atraktívnejšími pre budúcich zamestnávateľov. Cieľom zriaďovateľov centra je, aby zdravotne postihnuté osoby nezostávali doma či v ústavných zariadeniach len preto, že nemajú vytvorené a prispôsobené pracovné podmienky.

V chránenej dielni sa počíta aj s priestorom pre aktívny oddych. Budú sa tu organizovať literárne besedy, autogramiády, krsty kníh, ale aj tvorivé dielne pre deti i dospelých. Pre najmenších je pripravený detský kútik. Iniciátori projektu tréningového centra vychádzali z presvedčenia, že základným prostriedkom, ktorým je možné prispieť k rozvoju človeka, je rozširovať jeho poznanie a odstraňovať bariéry, ktoré mu v tom často bránia.

Podľa Pastuchovej na výzvu OZ pozitívne zareagovala aj banskobystrická samospráva a prispela k zriadeniu chránenej dielne pre zdravotne postihnutých. "Som presvedčený, že Banská Bystrica potrebuje zariadenie, v ktorom by pracovné príležitosti, sebarealizáciu a spoločenské uplatnenie našli naši spoluobčania s telesným hendikepom," konštatoval primátor Peter Gogola.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies