V Bánovciach nad Bebravou začali stavať jedenásťkilometrový obchvat mesta

NETKY.SK • 6 Marec 2014, 12:55 • 2 min
V Bánovciach nad Bebravou začali stavať jedenásťkilometrový obchvat mesta

BÁNOVCE NAD BEBRAVOU - V Bánovciach nad Bebravou dnes poklepaním kameňa začali výstavbu takmer 11-kilometrového obchvatu mesta.

slovakia

left justify in out

Ide o prvú časť rýchlostnej cesty R2 v Trenčianskom kraji, ktorej sa mestá a obce predovšetkým na hornej Nitre dožadujú už niekoľko rokov. Ako povedal minister dopravy Ján Počiatek, úsek Ruskovce - Pravotice patrí medzi jednoduchšie i lacnejšie. "Pre porovnanie, tu je iba 13 mostov v celkovej dĺžke necelý kilometer. Inde je miestami až 60 percent úsekov na mostoch alebo tuneloch," povedal. 

V najbližších dvoch rokoch plánuje rezort dopravy začať výstavbu aj ďalších úsekov R2. "V pláne máme ešte v tomto volebnom období rozbehnúť výstavbu predchádzajúcich úsekov, čiže od križovatky s diaľnicou až po Mníchovu Lehotu a následný úsek od Mníchovej Lehoty až po Ruskovce, čím sa spojí celý tento úsek až po Pravotice," povedal Počiatek. Cesta podľa neho zlepší klímu pre investorov a zároveň tak prinesie aj nové pracovné miesta. 

Kedy by však mohli byť spojené Nováky s Trenčínom prostredníctvom rýchlostnej cesty, nechcel minister konkretizovať. "Nebudem takéto termíny určovať. Dnes tu stojíme pri konkrétnom projekte, ktorý sme sľúbili. Mnohí sľubujú všetko možné, ale realita vyplýva z toho, aké sú finančné možnosti," doplnil. 

Úsek rýchlostnej cesty R2 Ruskovce - Pravotice v dĺžke 10,8 kilometra zväčša v polovičnom profile postavia Inžinierske stavby, a.s. Košice. Západný obchvat Bánoviec nad Bebravou majú postaviť za 88,18 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH) počas 852 dní, čiže za dva roky a štyri mesiace. Počiatek verí, že termín stihnú, dokonca, že úsek dokončia skôr. 

Národná diaľničná spoločnosť, a.s. (NDS) uzavrela zmluvu s vybraným zhotoviteľom 30. decembra. Výstavba R2 bude spolufinancovaná zo zdrojov Európskej únie a štátneho rozpočtu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona