V bani na severe Ruska po výbuchu zomrelo najmenej 18 baníkov

NETKY.SK • 11 Február 2013, 12:14 • 2 min
V bani na severe Ruska po výbuchu zomrelo najmenej 18 baníkov

V bani na severe Ruska po výbuchu zomrelo najmenej 18 baníkov - Svet Najmenej 18 obetí na životoch si vyžiadal dnešný výbuch v uhoľnej bani Vorkutinskaja v Republike Komi na severe Ruska. Informovala s odvolaním sa na miestne policajné zdroje agentúra RIA

slovakia

left justify in out

imgNajmenej 18 obetí na životoch si vyžiadal dnešný výbuch v uhoľnej bani Vorkutinskaja v Republike Komi na severe Ruska. 

Informovala s odvolaním sa na miestne policajné zdroje agentúra RIA Novosti. Telesné pozostatky desiatich z nich už vyniesli na povrch. Na mieste nešťastia zasahuje asi 300 banských záchranárov.

Podľa ministerstva pre mimoriadne situácie výbuch spôsobilo nahromadenie metánu v šachte, kde sa v tom čase nachádzalo najmenej 25 baníkov. Štyria baníci sa dostali do bezpečia vlastnými silami, ďalších troch vyslobodili záchranári a previezli do nemocnice, kde lekári ich zranenia označili za stredne ťažké.

Po výbuchu, ktorý zaregistrovali o 07.28 h SEČ, z rôznych šácht bane vyfáralo na povrch 259 ľudí. Žiaden z nich nebol zranený.

Ako medzičasom informoval zdroj z ministerstva pre mimoriadne situácie, výbuch nastal v hĺbke asi 800 metrov pod povrchom. Zadymenie ani oheň odtiaľ teraz záchranári nehlásia.

Do dejiska banského nešťastia už odcestoval minister pre mimoriadne situácie Vladimir Pučkov. Prokuratúra začala vyšetrovať prípad pre podozrenie zo zanedbania bezpečnostných predpisov. Úrady už oznámili, že pozostalým po obetiam vyplatia ako kompenzáciu po dva milióny rubľov. 

Podobné tragédie sú v ruských baniach pomerne častým javom kvôli laxnému prístupu k dodržiavaniu bezpečnostných predpisov, uvádza agentúra AP. Len v januári pri dvoch banských nešťastiach zahynulo v Rusku deväť baníkov.

Baňa Vorkutinskaja patrí divízii koncernu Severstaľ, ktorý je jedným z najväčších výrobcov ocele v Rusku. V roku 2011, ako informuje agentúra RIA Novosti, baňa v rámci koncernu vyhrala súťaž o najbezpečnejšiu prevádzku a najdôstojnejšie pracovné podmienky.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies