V Bangladéši zatkli džihádistov podozrivých z vraždy profesora sečnými zbraňami

NETKY.SK • 18 Máj 2016, 09:29 • 2 min
V Bangladéši zatkli džihádistov podozrivých z vraždy profesora sečnými zbraňami

DHÁKA - Bangladéšski vyšetrovatelia zatkli štyroch podozrivých islamistov v prípade aprílovej vraždy profesora štátnej univerzity v severnom Bangladéši sečnými zbraňami, oznámila dnes tamojšia polícia.

slovakia

left justify in out

Medzi zadržanými je regionálny veliteľ zakázanej teroristickej organizácie Džamaatul Mudžahedín Bangladéš Maskavat Hasan, známy ako Sakib. Svoju účasť na zabití akademika A.F.M. Rezáula Karíma Siddíkího priznal.

 

Polícia dnes okrem neho zatkla ďalších troch podozrivých, ktorí mali Sakibovi pomáhať. Pri operácii sa našla motorka a dve mačety použité počas útoku, píše agentúra DPA. Úrady uvádzajú, že profesora angličtiny štátnej univerzity v meste Rádžšahí na severozápade Bangladéša napadli traja militanti na motorke. Z miesta činu utekali pokrikujúc arabskú frázu Alláhu akbar (Alah je najväčší). Útočníkom pravdepodobne pomáhali ďalší komplici.

 

Akademika Siddíkího (58), ktorý na univerzite vyučoval angličtinu, napadli 23. apríla cestou do práce podobným spôsobom ako pri nedávnych útokoch, keď radikáli vo väčšinovo moslimskom Bangladéši zavraždili viacerých ateistických blogerov.

 

Monitorovacia skupina SITE, ktorá sleduje aktivity džihádistov na internete, informovala, že k uvedenému útoku v Bangladéši sa prihlásila skupina Islamský štát (IS).

 

Siddíkí bol už najmenej štvrtým profesorom univerzity v Rádžšahí, ktorý sa stal za posledné roky obeťou vraždenia pripisovaného islamistickým skupinám. Okrem vyučovania sa venoval vedeniu kultúrneho spolku a spolupracoval na vydávaní literárneho časopisu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona