V Baltimore zatkli takmer 200 ľudí, v meste hliadkuje Národná garda

NETKY.SK • 28 Apríl 2015, 17:30 • 2 min
V Baltimore zatkli takmer 200 ľudí, v meste hliadkuje Národná garda

BALTIMORE - Takmer 200 ľudí zatkla polícia v americkom meste Baltimore počas pondelňajších rozsiahlych nepokojov, ktoré vyvolalo úmrtie mladého Afroameričana v policajnej väzbe.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom dnes radnica, podľa ktorej výtržníci podpálili 144 áut a 15 budov. Došlo aj k rabovaniu obchodov či lekární.
     

Polícia informovala, že 15 jej príslušníkov utrpelo zranenia, z nich šiesti vážne. Podľa agentúry Reuters začali dnes v meste hliadkovať aj príslušníci Národnej gardy.
     

Starostka Baltimore Stephanie Rawlingsová-Blakeová v reakcii na kritiku, že mesto včas nereagovalo na nepokoje, pre spravodajskú televíznu stanicu CNN uviedla: "Išlo o incident, ktorý vypukol popoludní. Myslím si, že by nebolo vhodné volať Národnú gardu, keď sme to mali pod kontrolou."
     

Guvernér štátu Maryland Larry Hogan vyhlásil v pondelok výnimočný stav a nariadil zákaz vychádzania v trvaní jedného týždňa. Zároveň uviedol Národnú gardu do stavu pohotovosti, aby mohla byť čo najrýchlejšie nasadená tam, kde je to potrebné. Avizoval, že do mesta príde okolo 5000 príslušníkov gardy.
     

Nepokoje v Baltimore vyvolala smrť 25-ročného Afroameričana Freddieho Graya, ktorý po svojom zatknutí 12. apríla v problémovej štvrti mesta utrpel pri prevoze do väzby poranenie miechy. Neskôr upadol do kómy a 19. apríla zomrel v nemocnici. V pondelok sa uskutočnil jeho pohreb, no už v noci na nedeľu došlo k prvým výtržnostiam.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies