V Baltimore dohliadajú na bezpečnosť po nepokojoch tisícky policajtov

NETKY.SK • 29 Apríl 2015, 07:20 • 2 min
V Baltimore dohliadajú na bezpečnosť po nepokojoch tisícky policajtov

BALTIMORE - V americkom meste Baltimore, kde došlo v pondelok k vážnym pouličným nepokojom, zostali s príchodom utorkovej noci rozmiestnené tisícky príslušníkov polície a Národnej gardy, ktorí dohliadajú na dodržiavanie nového zákazu vychádzania a predchádzajú ďalšiemu násiliu.

slovakia

left justify in out

Vyše 3000 policajtov zo štátov Maryland, New Jersey a District of Columbia, ako aj členov Národnej gardy v prilbách strážia najmä budovy spoločností a nemocnice, informovala agentúra Reuters. Zákaz vychádzania pre všetkých dospelých platí od 20.00 h, pričom bude v platnosti po celý zvyšok týždňa.

 

Starostka Baltimoru Stephanie Rawlingsová-Blakeová čelí kritike za pomalú bezpečnostnú reakciu na nepokoje spojené s rabovaním obchodov a vypaľovaním budov. Starostka argumentovala tým, že konala opatrne preto, aby nedošlo k prehnane tvrdému policajnému zásahu, čo by vyvolalo ešte viac násilia.

 

 

Americký prezident Barack Obama o udalostiach v Baltimore hovoril na tlačovej konferencii s hosťujúcim japonským premiérom Šinzóom Abem. "Pre to, čoho sme boli včera svedkami, neexistuje nijaké ospravedlnenie. Je to kontraproduktívne," povedal Obama a vyzval úrady na riešenie situácie.

 

Nepokoje vypukli po pondelkovom pohrebe mladého Afroameričana Freddieho Graya, ktorý zomrel na následky zranení utŕžených počas policajného zadržania. Pri potýčkach s poriadkovými silami došlo k zraneniam 20 policajtov a zatknutiu vyše 250 osôb. Obyvateľstvo Baltimoru tvoria z dvoch tretín černosi.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona