V Bahrajne zaznamenali druhý teroristický útok v priebehu dvoch dní

NETKY.SK • 9 December 2014, 11:52 • 2 min
V Bahrajne zaznamenali druhý teroristický útok v priebehu dvoch dní

MANÁMA - Jednu obeť a jedného zraneného si dnes vyžiadala explózia v dedine juhozápadne od bahrajnskej metropoly Manáma.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo vnútra incident v dedine Karzakan označilo za teroristický výbuch. Bližšie podrobnosti neuviedlo. Agentúra Reuters vo svojej správe pripomenula, že v Bahrajne ide už o druhú podobnú udalosť za posledné dva dni. V pondelok sa totiž v dedine Damistan odohral výbuch, pri ktorom zahynul jeden policajt. Nemenovaný predstaviteľ ministerstva zahraničných vecí ho označil za "teroristický útok" spáchaný bombou vyrobenou šiitským hnutím Hizballáh.
      

V Bahrajne sa väčšina obyvateľstva hlási k šiitskej vetve islamu, zatiaľ čo príslušníci vládnucej dynastie Chalífovcov sú sunniti. Aj vzhľadom na toto napätie protivládne nepokoje tzv. arabskej jari v roku 2011 zasiahli i Bahrajn, kde sa šiitská väčšina začala domáhať politických reforiem. Šiitská opozícia chce skoncovať s mocenským monopolom Chalífovcov. Politické napätie v Bahrajne sa v poslednom čase obzvlášť vystupňovalo, a to najmä v súvislosti s bojkotom nedávnych parlamentných volieb zo strany opozície.
      

Bahrajn slúži ako základňa americkej flotily a nedávno s ním dohodu o posilnení svojej vojenskej prítomnosti v strategicky významnom Perzskom zálive podpísala aj Británia. Dohoda počíta s vytvorením stálej základne britského kráľovského námorníctva v Bahrajne.
      

Ako informovala agentúra Reuters, lídri krajín Perzského zálivu sa dnes zídu v katarskej Dauhe, aby rokovali o posilnení bezpečnosti v regióne, ktorý je silne poznamenaný sektárskymi násilnosťami, aj keď väčšina z krajín bohatých na ropu ich bola viac-menej ušetrená. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies