FOTO a VIDEO K výbuchu v Sadr City sa prihlásil IS; zomrelo viac než 60 ľudí

NETKY.SK • 11 Máj 2016, 14:55 • 2 min
FOTO a VIDEO K výbuchu v Sadr City sa prihlásil IS; zomrelo viac než 60 ľudí

BAGDAD - BAGDAD - Na minimálne 64 mŕtvych a 87 zranených sa zvýšila tragická bilancia obetí po explózii auta naplneného výbušninami, ku ktorej došlo dnes v bagdadskej štvrti Madínat as-Sadr (Sadr City) obývanej prevažne šiitskými moslimami. Informuje o tom stanica CNN s odvolaním sa na policajné a zdravotnícke zdroje.

slovakia

left justify in out

Auto explodovalo na preplnenom trhovisku počas rannej špičky na východe irackej metropoly. K zodpovednosti za tento čin sa prostredníctvom sociálnej siete prihlásila sunnitská extrémistická skupina Islamský štát (IS), ktorá považuje šiitských veriacich za odpadlíkov od viery. Uvádza sa v ňom, že terčom útoku bolo zhromaždenie príslušníkov šiitských milícií a spáchal ho samovražedný útočník. Agentúre DPA sa toto stanovisko nepodarilo overiť.

 

Väčšinu obetí a zranených tvoria podľa úradov ženy a deti. Mnoho zranených je v kritickom stave. Explózia zdemolovala okolité budovy a autá. Islamský štát ovláda rozsiahle územné pásma na západe a severe Iraku, ako aj druhé najväčšie iracké mesto Mósul.

 

Nákupné a verejné miesta v šiitmi obývaných oblastiach Iraku sú často terčmi sunnitských militantov, ktorí sa pokúšajú podkopať úsilie irackej vlády o udržanie bezpečnosti v hlavnom meste. Islamský štát sa pred niekoľkými mesiacmi prihlásil aj k zodpovednosti za krvavé útoky v šiitských oblastiach provincie Dijála.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona