V autopriemysle má vzniknúť 10 nových vývojových centier, prácu nájdu stovky ľudí

NETKY.SK • 16 Január 2017, 11:49 • 2 min
V autopriemysle má vzniknúť 10 nových vývojových centier, prácu nájdu stovky ľudí

BRATISLAVA - Dodávateľské firmy v automobilovom priemysle na Slovensku plánujú v najbližších dvanástich mesiacoch prijať 260 nových výskumno-vývojových pracovníkov. Viac ako dve tretiny týchto firiem zároveň deklarovali záujem investovať v najbližších dvoch rokoch percentá z obratu do výskumu, vývoja a inovácií. Vyplýva to z prieskumu Automotive Inovation Slovakia, ktorý pripravila spoločnosť KPMG na Slovensku v spolupráci so Združením automobilového priemyslu Slovenskej republiky (ZAP).

slovakia

left justify in out

Podľa zistení KPMG a ZAP pracuje v pätnástich výskumno-vývojových a technologických centrách v automobilovom priemysle na Slovensku takmer 1 500 výskumno-vývojových pracovníkov. Pred dvoma rokmi ich pritom bolo iba 700. V prieskume navyše ďalších desať firiem uviedlo, že plánuje v najbližších troch rokoch zriadiť vlastné výskumno-vývojové alebo technologické centrum na Slovensku, čo by malo podľa KPMG vytvoriť ďalšie pracovné miesta.


"V posledných rokoch sa Slovensko postupne zbavuje nálepky montážnej dielne. Rastúca dôvera investorov a materských spoločností zahraničných firiem sa odzrkadlila nielen vo vyššom počte výskumno-vývojových centier, ale aj v počte ľudí, ktorých tieto centrá zamestnávajú,“ skonštatoval predseda Rady partnerov KPMG na Slovensku Ľuboš Vančo. Z prieskumu zároveň vyplýva, že dodávateľské firmy neustále hľadajú inžinierov pre tento druh práce, keďže tri pätiny opýtaných označilo za najdôležitejší faktor pri rozvoji inovácií vo firme práve prístup k inžinierskym talentom. Za najväčšiu bariéru inovácií viac ako polovica firiem (54 %) označila nedostatok času.


Rastie tiež záujem dodávateľských firiem spolupracovať so slovenskými technologickými startup firmami. Kým v roku 2014 záujem o spoluprácu potvrdila necelá štvrtina opýtaných, v roku 2016 bol v tejto oblasti zaznamenaný nárast o takmer 14 %. Firmy z autopriemyslu preferujú najmä inovatívne riešenia v oblasti robotiky a automatizácie, v segmente Industry 4.0 a pri vývoji softvérových aplikácií pre priemysel.


Spoločnosť KPMG Slovensko je nezávislým členom medzinárodnej siete KPMG a na Slovensku pôsobí od roku 1991. V súčasnosti zamestnáva viac ako 300 ľudí a má 11 partnerov. Poskytuje širokú škálu audítorských, daňových, právnych a poradenských služieb mnohým domácim i zahraničným spoločnostiam a asistuje pri významných transakciách vo väčšine hospodárskych odvetví.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies