V automobilke KIA si zamestnanci vyjednali viac peňazí ako vo Volkswagene

NETKY.SK • 27 Jún 2017, 13:10 • 2 min
V automobilke KIA si zamestnanci vyjednali viac peňazí ako vo Volkswagene

ŽILINA – V automobilke si uvedomujú, že pozastavenie výroby môže pracujúcich Slovákov motivovať ku štrajku aj v iných podnikoch, preto sa odbory v KIA Motors Slovakia rozhodli ísť tou prijateľnejšou cestou ako vo Volkswagene, ktorý len včera ukončil svoj štrajk.

slovakia

left justify in out

Spoločnosť KIA si zvážila, akým spôsobom bude rokovať s odbormi a vybrali si tú menej finančne zaťažujúci spôsob ako v Bratislave. Pričom si vyrokovali 14,12 percenta z požadovaných 16 percent rozdelené do 3 fáz po dobu 16 mesiacov. Tento výsledok priniesol nový pohľad na danú situáciu a aj ostatné automobilky pochopili, že ak sa chcú vyhnúť štrajkom musí jednoducho zvýšiť mzdy svojim zamestnancom.


Tento rok rokovali o kolektívnych zmluvách aj ďalšie automobilové závody na Slovensku, ako Kia v Žiline alebo trnavská PSA. Vo Volkswagene si prilepšili do konca roka o 4,7 percenta, no v Kii si vyrokovali nárast miezd až o 8,8 percenta v tomto roku, pričom v budúcom roku môžu vyrokovať ďalšie zvýšenie.


Odborové organizácie v Kia a PSA sa zhodli, že podpisovanie kolektívnych zmlúv na viac ako 2 roky je zbytočné. „Počas vyjednávaní je dôležitá nielen spoločná méta, ale aj jej trvanie,“ konštatuje odborový predák zo zväzu KOVO Kia Žilina Miroslav Chládek. V žilinskom závode si od februára zamestnanci polepšili o 75 eur a dosiahli tiež väčšie príplatky za prácu v noci. 

Šéf Moderných odborov Volkswagen Zoroslav Smolinský tvrdí, že sa treba pozrieť na nárast taríf v trnavskom i žilinskom závode za posledné roky. Tie podľa neho ani zďaleka nerástli tak ako v Bratislave. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona