V autách bude povinne systém tiesňového volania eCall už na budúci rok

NETKY.SK • 9 December 2017, 10:30 • 2 min
V autách bude povinne systém tiesňového  volania eCall už na budúci rok

Všetky nové modely osobných automobilov a ľahkých úžitkových vozidiel vyrobené od apríla 2018 budú mať povinne zabudovaný systém tiesňového volania eCall. Rozhodla o tom Európska komisia.

slovakia

left justify in out

K správnemu fungovaniu systému je potrebné, aby samotné technické riešenie eCall zariadení jednotlivých automobiliek zodpovedalo všetkým technickým požiadavkám. Na európskej úrovni momentálne prebieha testovanie eCall riešení jednotlivých výrobcov a EÚ vydala aj príslušné usmernenia pre centrá typového schvaľovania. Výrobcovia zasielajú svoje výrobky do laboratórií Spoločného výskumného centra EÚ (Joint research centre) v talianskej Ispre, kde vedeckí pracovníci testujú a overujú súlad týchto riešení s potrebnými požiadavkami.

 

V prípade dopravnej nehody systém eCall automaticky zavolá na číslo 112, oznámi miesto nehody záchrannej službe (lokalizácia prebehne pomocou satelitného systému Galileo), a to aj vtedy, ak je vodič v bezvedomí alebo nie je schopný uskutočniť hovor. Systém eCall sa totiž aktivuje automaticky, keď senzory vo vozidle zaregistrujú vážnu zrážku.

 

Odhaduje sa, že vďaka eCall sa podarí zachrániť až 2 500 životov ročne a až o 50 % by sa skrátil reakčný  čas záchranných služieb. V minulom roku prišlo na európskych cestách o život 25 500 ľudí a ďalších 135 000 bolo vážne zranených.

 

Okrem prínosov pre bezpečnosť cestnej premávky bude mať systém eCall značný vplyv aj na zníženie zápch spôsobených dopravnými nehodami, ako aj na zníženie sekundárnych nehôd spôsobených nezabezpečenými miestami nehôd.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies