V austrálskej Canberre sa začína Český a slovenský filmový festival

NETKY.SK • 7 September 2016, 20:07 • 2 min
V austrálskej Canberre sa začína Český a slovenský filmový festival

CANBERRA - V austrálskej Canberre sa dnes začína 4. ročník Českého a slovenského filmového festivalu. Po hlavnom meste kontinentu bude domácu filmovú tvorbu prezentovať pred austrálskym publikom so záujmom o európske filmy, ako aj pre študentov filmových a umeleckých škôl tiež v Melbourne (14. - 23. 9.). V októbri sa pridá Sydney (12. - 16. 10.) a Perth (20. - 23. 10.). Festival uvedie takmer 40 celovečerných i krátkych filmov, vo výbere figurujú hrané, dokumentárne aj animované snímky.

slovakia

left justify in out

"Ponúkame austrálskym divákom priestor na rozširovanie znalostí a spoznávanie slovenskej a českej kultúry, ktorá si nájde obľubu nielen medzi česko-slovenskou komunitou v Austrálii, ale aj medzi tými, ktorí majú záujem bližšie spoznať kus strednej Európy," uviedla producentka za slovenskú stranu Silvia Panáková zo spoločnosti ARINA Film production. "Vybrali sme filmy, ktoré sa už v domácom prostredí ukázali ako atraktívne, a navyše, čo je dôležité, budú tamojším divákom približovať minulosť a zároveň predstavovať prítomnosť, aby im dopĺňali kontext krajín, ktoré boli možno kedysi ich domovom."

 

Slovenské a české filmy môžu zaujať žánrovo, svojou poetikou i samotnou témou, ktorou sa filmári zaoberajú, a dobou, kedy vznikli. Každé zo štyroch austrálskych miest má vlastnú skladbu filmov - prispôsobuje sa miestnym trendom, krajanskej komunite a cieľovej skupine. Okrem iných sa budú premietať snímky Adéla ještě nevečeřela (r. Oldřich Lipský, 1977), Ani ve snu! (Petr Oukropec, 2016), Čistič (Peter Bebjak, 2015), Eva Nová (Marko Škop, 2015), Hrana (Patrik Lančarič, 2014), Lída Baarová (Filip Renč, 2016), Očami fotografky (Matej Mináč, 2015), Perinbaba (Juraj Jakubisko, 1985), Rodinný film (Olmo Omerzu, 2015). V programe nechýbajú tituly Sedem zhavranelých bratov (Alice Nellis, 2015), Stanko (Rastislav Boroš, 2016), Stratení v Mníchove (Petr Zelenka, 2015), Teória tigra (Radek Bajgar, 2016), Vojtech (Viktor Csudai, 2015). Celovečerné hrané a dokumentárne filmy dopĺňajú krátke snímky a kolekcia študentských filmov, ktoré vznikli na pôde VŠMU Bratislava, FAMU Praha a UTB Zlín.

 

"Záujem o festival v Sydney z roka na rok stúpa, dostáva sa viac do povedomia nielen medzi krajanmi, ale začína priťahovať aj iné etnické komunity, ako napríklad Španielov a Indov, pričom pozitívne odozvy máme aj od Austrálčanov. Záujem v Perthe, kde sa festival začal len vlani, sa ešte len ukáže," povedala Ika de Detrich, riaditeľka spoločnosti IKSIMA Films v Sydney. Ďalej poznamenala, že v Sydney festival už tretí rok spolupracuje s Fakultou animácie Technologickej univerzity (UTS Faculty of Design). "A tohto roku sa po prvý raz pridala aj renomovaná Australian Film, TV and Radio School (AFTRS) - Austrálska filmová, televízna a rozhlasová škola. Na oboch týchto školách ide o prehliadky študentov filmových akadémií na Slovensku a v Česku, sú verejnosti prístupné, s voľným vstupným," dodala.

 

TASR informovala Zuzana Golianová, PR manažérka ARINA Film production, ktorá filmy prináša do Austrálie v spolupráci s austrálskou spoločnosťou IKSIMA Films, Slovenským filmovým ústavom, Ministerstvom kultúry SR, Slovenskou agentúrou pre cestovný ruch, Českým turizmom a s finančnou podporou Audiovizuálneho fondu a Ministerstva kultúry ČR. Záštitu nad festivalom prevzal minister kultúry SR Marek Maďarič.

 

Vlani vznikla na Slovensku recipročná udalosť - Aussie Film Fest (AFF), ktorá umožnila slovenským divákom zoznámiť sa so súčasnou austrálskou kinematografiou. Koná sa aj v Prahe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona