V austrálskej Brisbane vyčíňalo počasie, desaťtisíce ľudí zostali bez elektriny

NETKY.SK • 28 November 2014, 06:36 • 2 min
V austrálskej Brisbane vyčíňalo počasie, desaťtisíce ľudí zostali bez elektriny

BRISBANE - Najmenej 12 zranených si vyžiadala víchrica sprevádzaná dažďom a krupobitím, ktorá v noci nadnes zasiahla tretie najväčšie mesto Austrálie Brisbane. Silný vietor tam strhával strechy domov a spôsoboval výpadky v dodávkach elektrickej energie. Informovala o tom dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Podľa štátnej energetickej spoločnosti Energex zostalo vo štvrtok v Brisbane bez dodávok elektrickej energie približne 90.000 domácností, keď vietor, ktorý v nárazoch dosahoval rýchlosť až 140 km/h, vyvracal stromy a stožiare elektrického vedenia. Dnes ráno (miestneho času) bolo ešte stále bez elektriny najmenej 68.000 domácností.
      

Búrka sa do metropoly štátu Queensland prihnala vo štvrtok popoludní a v dôsledku poškodenia rozvodnej siete zostali v elektrických vlakoch uväznené stovky ľudí vracajúcich sa z práce. Miestne televízne spoločnosti priniesli zábery rozbitých okien na výškových budovách v centre mesta, poprevracaných ľahkých lietadiel na letisku a áut zaplavených dažďovou vodou.
      

Predseda vlády štátu Queensland Campbell Newman povedal, že ide o najhoršiu búrku, aká vyše dvojmiliónové Brisbane od roku 1985 zasiahla. Podľa stanice ABC krupobitie a dážď poškodili aj kongresové centrum, v ktorom sa pred dvoma týždňami konal summit skupiny G-20. 
      

Pri odstraňovaní škôd, ktoré živel napáchal, pomáhajú hasičom aj príslušníci austrálskej armády.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona