V Austrálii zatkli muža, financoval Američana bojujúceho s militantmi v Sýrii

NETKY.SK • 30 September 2014, 13:36 • 2 min
V Austrálii zatkli muža, financoval Američana bojujúceho s militantmi v Sýrii

MELBOURNE - Jedného muža dnes zatkli pri protiteroristických raziách v austrálskom meste Melbourne. Polícia uviedla, že zadržaný poskytoval peniaze americkému občanovi bojujúcemu na strane extrémistov v Sýrii.

slovakia

left justify in out

Zatknutý 23-ročný muž, ktorého polícia nemenovala, bude obvinený zo zámerného poskytovania peňazí teroristickej organizácii. Zatknutie sa uskutočnilo týždeň po tom, čo polícia v Melbourne smrteľne postrelila podozrivého z terorizmu, ktorý dobodal dvoch policajtov. Dnešné zatknutie však nesúvisí s uvedeným incidentom, napísala tlačová agentúra AP.

 

Predstaviteľ austrálskej federálnej polície Neil Gaughan oznámil, že dnešné zadržanie nasledovalo po osemmesačnom vyšetrovaní, ktoré spustila informácia od amerického Federálneho vyšetrovacieho úradu (FBI). Zatknutý muž je obvinený z poskytnutia 12.000 dolárov občanovi USA, ktorý nimi financoval svoju cestu do Sýrie, kde v súčasnosti bojuje. Obaja muži sa spoznali cez sociálne médiá, iný kontakt nemali. Gaughan odmietol poskytnúť podrobnosti o Američanovi v Sýrii, povedal len, že tam bojuje "mnoho mesiacov".

 

Muž z Melbourne sa nezúčastňoval na plánovaní útoku a nepredstavoval hrozbu pre verejnosť. Polícia je presvedčená, že konal sám a chystal sa poslať ďalšie peniaze. Tento mesiac už skôr Austrália zvýšila úroveň teroristickej hrozby na druhý stupeň a ako dôvod uviedla domácu hrozbu, ktorú predstavujú podporovatelia militantnej skupiny Islamský štát (IS). 

 

Premiér Tony Abbott informoval parlament, že bezpečnostné služby vedia o 100 ľuďom v Austrálii, ktorí podporujú zahraničné teroristické organizácie buď získavaním nových bojovníkov alebo financovaním. "Každý, kto podporuje teroristov, je spoluvinníkom hrozných činov, ktoré páchajú," povedal Abbott.

 

Minulý týždeň bol zabitý podozrivý z terorizmu 18-ročný Numan Haider po tom, čo dobodal dvoch policajtov stojacich pred policajnou stanicou v Melbourne. Obaja policajti sa zotavujú zo zranení. Abbott uviedol, že útok nožom tohto mladíka bol inšpirovaný skupinou Islamský štát.

 

Pred dvoma týždňami polícia zadržala 16 ľudí pri protiteroristických raziách v Sydney a jedného z nich obvinila zo sprisahania s lídrom Islamského štátu v Sýrii, pričom cieľom sprisahania bolo odrezanie hlavy zajatého rukojemníka. Razie menšieho rozsahu pokračovali v meste ešte niekoľko dní a polícia ich označila za prebiehajúce vyšetrovanie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies