V Austrálii vylovili nemecký delostrelecký granát z prvej svetovej vojny

NETKY.SK • 24 Február 2015, 11:14 • 2 min
V Austrálii vylovili nemecký delostrelecký granát z prvej svetovej vojny

SYDNEY - Nevybuchnutý delostrelecký granát nemeckej výroby z prvej svetovej vojny vylovil rybár v rieke Swan v západoaustrálskom pobrežnom meste Perth. Do štvrte Applecross, kde došlo k nálezu, povolali expertov, ktorí zistili, že ide o tzv. Wurfgranate z roku 1915. Napísala o tom dnes agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"Tieto zariadenia z prvej svetovej vojny sú veľmi ojedinelé. Granát si pravdepodobne priniesol jeden z našich vojakov, ktorý však dostal strach a zahodil ho do mora," uviedol zástupca Armádneho múzea Západnej Austrálie (AMWA).

 

Približne 30 centimetrov dlhý Wurfgranate bol nehlučný, ale smrteľný, a spojeneckí vojaci ho prezývali "holubica", priblížil Nick Fletcher z vojenského múzea Australian War Memorial (AWM). Granát pozostával z hlavice a stabilizátora, vystreľovali ho z mobilných odpaľovacích zariadení.

 

Nebezpečný nález odviezlo námorníctvo na likvidáciu, uviedli miestne noviny Perth Now. Po boku Británie bojovalo v rokoch 1914-18 vyše 320.000 Austrálčanov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies