V Austrálii sa konali prvé sobáše homosexuálov, súd by ich mohol zrušiť

NETKY.SK • 7 December 2013, 09:28 • 2 min
V Austrálii sa konali prvé sobáše homosexuálov, súd by ich mohol zrušiť

CANBERRA - Prvé sobáše osôb rovnakého pohlavia sa konali dnes v Austrálii napriek hrozbe, že ich súd vyhlási za neplatné už v priebehu najbližších dní. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Páry homosexuálov začali uzavierať manželské zväzky krátko po polnoci miestneho času - len minútu po tom, ako vstúpil do platnosti príslušný nedávno schválený zákon Teritória austrálskeho hlavného mesta (ACT), ktoré obklopuje a zahŕňa hlavné mesto Canberru.

"Je to dôležitý deň pre páry rovnakého pohlavia a naše rodiny, ale aj pre krajinu, pretože dneškom je Austrália spravodlivejšou a rovnoprávnejšou krajinou, ktorá si viac cení lásku," vyhlásil riaditeľ aktivistiskej skupiny Australian Marriage Equality (AME) Rodney Croome. Podľa jeho slov zatiaľ o uzavretie manželského zväzku v najbližších dňoch požiadalo 47 párov rovnakého pohlavia.

Zákon o rovnoprávnosti manželstva v teritóriu ACT však napadla konzervatívna austrálska vláda s odôvodnením, že je v rozpore s federálnou legislatívou. Verdikt najvyššieho austrálskeho súdu o jeho zákonnosti by mal padnúť 12. decembra. Ak by súd rozhodol proti zákonu, podľa Crooma by medzitým uzavreté manželstvá prestali platiť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies