V Austrálii objavili najstaršie skameneliny spermií

NETKY.SK • 14 Máj 2014, 15:03 • 2 min
V Austrálii objavili najstaršie skameneliny spermií

BRISBANE - Malé kôrovce, ktoré žili v austrálskom vnútrozemí pred 17 miliónmi rokov, mali pohlavné bunky dlhšie ako svoje telo. Informovali o tom dnes vedci, ktorí skameneliny spermií objavili v horninách nájdených na lokalite Riversleighe, známej vzácnymi prehistorickými nálezmi.

slovakia

left justify in out

Fosílie objavili už v roku 1988, ale odborne boli preskúmané len nedávno. Skamenené pozostatky, nájdené na severe austrálskeho štátu Queensland, mali dĺžku len pár milimetrov. Pri ich štúdiu pod mikroskopom sa ukázalo, že v ich telách sú dokonale zachované vnútorné orgány, vrátane pohlavných. Spermie majú približne 1,3 milimetra, čo je o niečo viac ako samotné krevety, a vnútri pohlavných orgánov boli stočené.

 

"Objav fosílnych spermií, kompletných, aj s jadrami, je nečakaný," uviedol Mike Archer z University of New South Wales pre denník Brisbane Courier. "Ide o najstaršie doteraz nájdené skamenené spermie. Ktovie, čo všetko ešte nájdeme v tejto geologickej vrstve," dodal. 

 

Paleontológ Archer spresnil, že mimoriadnosť objavu spočíva aj v tom, že "99,9 percenta organizmov, ktoré majú spermie, ich vo vzťahu k veľkosti svojho tela majú veľmi malé".

 

Praveké nálezisko Riversleigh sa rozprestiera na ploche približne 100 kilometrov štvorcových a je zapísané do zoznamu Svetového kultúrneho dedičstva. Našli sa tam napríklad skameneliny mäsožravých kengúr či vtákopyska so zubami. Fosílie pochádzajú z obdobia oligocénu a miocénu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona