V Austrálii nájdete supermarkety, kde nakúpite zadarmo: Dobrovoľníci sa rozhodli skoncovať s plytvaním

NETKY.SK • 4 Júl 2017, 08:47 • 2 min
V Austrálii nájdete supermarkety, kde nakúpite zadarmo: Dobrovoľníci sa rozhodli skoncovať s plytvaním

Austrálska organizácia sa rozhodla plnohodnotne využívať potraviny, ktorým končí exspirácia.

slovakia

left justify in out

Štatistiky hovoria, že až jedna tretina jedla skončí v kontajneroch. Ak by sme dokázali takémuto plytvaniu zabrániť, mohli by sme nakŕmiť ročne až tri miliardy ľudí a ukončiť hladomor.

 

Supermarkety, reštaurácie a iné prevádzky často vyhadzujú potraviny, ktoré sú ešte použiteľné len preto, že majú napríklad poškodený obal alebo im čoskoro bude končiť exspirácia. Tieto potraviny sú však stále použiteľné a niekomu by mohli veľmi pomôcť. Austrálske združenie OzHarvest sa týmto problémom začalo zaoberať a vymysleli skvelú myšlienku, ako aspoň čiastočne jedlo zachrániť.

 

Organizácia začala zhromažďovať takéto potraviny a vo svojich „supermarketoch“ ich rozdáva ľuďom, ktorí to potrebujú alebo aj tým, ktorí jednoducho nesúhlasia s vyhadzovaním použiteľného a kvalitného jedla. Skrátka prídete, zoberiete si, čo potrebujete a nič za to neplatíte.

 

Okrem toho si OzHarvest dalo za úlohu vzdelávať ľudí a zvyšovať ich povedomie o danej téme, pretože, ako hovoria, záleží na každom malom kroku, ak sa chceme niekam posunúť. Tvoria jednu komunitu, jednu veľkú rodinu, ktorá šíri dobro a venuje sa zmysluplnej činnosti. Neustále hľadajú nové spôsoby, ako potraviny uchrániť a zaoberajú sa aj vymýšľaním nových technológii. Chcú byť pozitívnym príkladom pre ďalších ľudí, ktorým nie je jedno, ako žijeme.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies