V Austrálii chcú odstreliť 10-tisíc divokých koní

NETKY.SK • 22 Máj 2013, 12:54 • 2 min
V Austrálii chcú odstreliť 10-tisíc divokých koní

SYDNEY - Austrálski ochrancovia prírody dnes varovali pred začiatkom leteckého odstrelu približne 10.000 kusov divokých koní v suchom postihnutej strednej Austrálii. Tento zámer označili za "masaker", informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Úrady turistov vyzvali, aby sa nezdržiavali v danej oblasti, ktorá sa nachádza neďaleko obľúbeného rekreačného strediska Kings Canyon Resort, asi 320 kilometrov západne od mesta Alice Springs v Severnom teritóriu.

Organizácia Central Land Council (CLC), ktorá reprezentuje požiadavky domorodých obyvateľov v južnej časti Severného teritória, uviedla, že plánovaný odstrel bude zameraný na bývalú dobytčiu veľkofarmu Tempe Downs s rozlohou tisíc kilometrov štvorcových, ktorú súčasnosti spravuje aborigénska nadácia.

CLC už predtým uverejnila fotografie mŕtvych alebo na smäd umierajúcich koní vo vyprahnutom vnútrozemí krajiny. "Nikto nechce vidieť takéto utrpenie, najmä dlhoroční vlastníci pozemkov, ktorí milujú kone, avšak sú si dobre vedomí aj neblahých následkov ich nekontrolovanej populácie," povedal predseda CLC David Ross. 

Elizabeth Jenningsová, prezidentka Austrálskeho spolku chovateľov walerov, vyzvala na zrušenie odstrelu. "Bude to masaker. Existuje veľké riziko, že sa tým spôsobí len ďalšie utrpenie koní. Sú totiž pohyblivým terčom a nemožno očakávať, že pri streľbe z helikoptér sa ich podarí zasiahnuť tak, aby následne netrpeli," uviedla.

Petíciu za zabránenie odstrelu, ktorú iniciovalo združenie, už podpísalo viac ako 7600 obyvateľov. Kone z plemena walerov sa v minulosti preslávili tým, že slúžili v austrálskej armáde počas búrskych vojen v južnej Afrike a neskôr počas prvej svetovej vojny na severe Afriky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona