V Atómovej elektrárni Mochovce vznikol Energoland

NETKY.SK • 14 Október 2014, 14:07 • 2 min
V Atómovej elektrárni Mochovce vznikol Energoland

MOCHOVCE - Slovenské elektrárne, a. s., člen skupiny Enel, dnes otvorili v Atómovej elektrárni v Mochovciach nové infocentrum Energoland.

slovakia

left justify in out

Projekt vybavený najnovšími interaktívnymi a zobrazovacími technológiami aktívnym spôsobom približuje návštevníkom všetkých vekových kategórií príbeh energie od vzniku vesmíru až po blízku budúcnosť. 
     

„Poňali sme tú problematiku energií komplexne. Iné infocentrá vo svete sú propagačnými centrami daných elektrární. My sme chceli nezaujate ukázať pozitíva aj negatíva všetkých druhov energie. Aj jadrová energetika má veľké pozitíva, no má aj negatíva. Sú otázky, ktoré ešte nie sú doriešené, a vyvíja sa to prostredníctvom vedy a výskumu, napríklad problematika trvalého úložiska jadrového odpadu,“ povedal riaditeľ externých vzťahov Slovenských elektrární (SE) Michele Bologna. Podľa jeho slov siahajú začiatky výstavby nového infocentra do roku 2009, keď sa uskutočnil prvý tender na dodávateľa. Investičné náklady na stavebnú časť dosiahli necelé tri milióny eur, vnútorné vybavenie objektu predstavuje investíciu 1,3 milióna eur. Zhruba 60 až 70 % tejto sumy smerovalo do technologického vybavenia. 
     

Celková plocha budovy vrátane tréningových miestností a kancelárií je 2000 štvorcových metrov (m2), samotné infocentrum je umiestnené na ploche 600 m2. Podľa odhadov Bolognu sa v infocentre vystrieda ročne 50.000 až 60.000 návštevníkov. Staré infocentrum, ktoré doteraz slúžilo v elektrárni, navštívilo ročne 12.000 ľudí.
     

„Budeme aktívne oslovovať postupne všetky školy na Slovensku a tie v zahraničí, s ktorými sme už spolupracovali. Prezentovať sa budeme aj počas novembrového Týždňa vedy a techniky. Naším cieľom však je tréningovú časť budovy využívať nielen pre našich zamestnancov, ale aj pre absolventov či stážistov vysokých škôl, poskytnúť prepojenie medzi teóriou a praxou,“ konštatoval Bologna. V budúcnosti by priestory infocentra mohli slúžiť aj ako multifunkčné priestory na prezentáciu súčasného umenia či koncerty umelcov. 
     

Súčasťou Energolandu je 33 interaktívnych sekcií, ktorými sprevádza virtuálna sprievodkyňa. Na úvod spozná návštevník svoju vlastnú energiu prostredníctvom veľkorozmerného termozrkadla. Expozícia pokračuje energetickými pretekmi na interaktívnej LED podlahe, ďalšiu energiu možno načerpať pri zhliadnutí Odysey energie v bezobslužnom 3D kine s kapacitou 20 osôb. Aké druhy energií ľudstvo využívalo v minulosti, ukáže sekcia Stroj času. V expozícii Watty sa návštevníci dozvedia, koľko energie je potrebnej na poháňanie rôznych spotrebičov od malej žiarovky až po raketoplán. 
     

Tvorcovia projektu vyvinuli aj niekoľko interaktívnych tematických hier. Zvláštna časť expozície je venovaná jadrovej energetike. Jej súčasťou je špeciálna nafukovačka, prvá svojho druhu na svete, predstavujúca ochranný plášť jadrovej elektrárne. „Všetky aplikácie majú svoj vlastný špecifický vývoj, vznikli špeciálne pre toto centrum. Budeme ich neustále inovovať. Miera interaktivity je tu v centre obrovská, no my chceme prepojiť takmer každú aplikáciu aj so sociálnymi sieťami. Aby si každý mohol prepojiť aplikáciu s webom doma a hrať tie aplikácie na internete, súťažiť a prostredníctvom toho sa aj vzdelávať,“ povedal Bologna. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies