V Atlantiku úspešne otestovali varovný systém pred vlnami cunami

NETKY.SK • 11 August 2011, 11:06 • 2 min
V Atlantiku úspešne otestovali varovný systém pred vlnami cunami

V Atlantiku úspešne otestovali varovný systém pred vlnami cunami

slovakia

left justify in out

img

V severovýchodnom Atlantiku dnes po prvý raz úspešne otestovali nový systém včasného varovania pred ničivými vlnami cunami. Oznámila to Organizácia Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO).
      Vytvorenie výstražného systému pred vlnami cunami v severovýchodnom Atlantiku, Stredozemnom mori a priľahlých moriach - známy pod skratkou NEAMTWS - iniciovala v roku 2005 Medzivládna oceánografická komisia (IOC) fungujúca pod patronátom UNESCO.
      Do dnešného testu komunikačnej siete systému sa zapojilo 31 krajín z celej oblasti. Jednotlivé národné aj regionálne zložky počas neho dostali emailom, faxom a prostredníctvom Globálneho telekomunikačného systému (GTS) skúšobné varovanie, ktoré rozoslali seizmológovia z tureckého inštitútu KOERI.
      Podľa predbežného hodnotenia sa nevyskytli žiadne komplikácie a adresáti dostali varovanie v priebehu niekoľkých minút.
      Generálna riaditeľka UNESCO Irina Bokovová to označila za významný krok na ceste spusteniu celého systému, ako aj vytvoreniu porovnateľných mechanizmov včasného varovania pred vlnami cunami po celom svete. Podobné systémy už fungujú v Tichom a Indickom oceáne a Karibskom mori.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies