V Astane sa začalo siedme kolo mierových rozhovorov o Sýrii

NETKY.SK • 30 Október 2017, 11:31 • 2 min
V Astane sa začalo siedme kolo mierových rozhovorov o Sýrii

ASTANA - V Kazachstane sa začalo v pondelok 7. kolo mierových rozhovorov o Sýrii, ktoré sprostredkujú Rusko, Turecko a Irán. Potrvá do utorka.

slovakia

left justify in out

Ako informovala agentúra SANA, delegáciu z Damasku vedie v Astane sýrsky veľvyslanec pri OSN Bašár Džafarí. Vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura sa na tomto kole rokovaní nezúčastní, uviedol pre agentúru TASS hovorca kazašského ministerstva zahraničných vecí Anuar Žajnakov. OSN bude podľa neho zastupovať iný predstaviteľ.

 

Kazašský rezort diplomacie predtým informoval, že účasť na rokovaniach potvrdili všetky strany. Ruskú delegáciu vedie prezidentský vyslanec pre Sýriu Alexandr Lavrentiev, tureckú delegáciu zástupca námestníka ministra zahraničných vecí Sedat Önal a iránsku delegáciu námestník ministerstva zahraničných vecí pre arabské a africké záležitosti Hosejn Džáber Ansárí. Okrem zástupcov sýrskej vlády sa na schôdzke zúčastňuje aj delegácia sýrskej opozície. Predstavitelia Organizácie Spojených národov, Spojených štátov a Jordánska sú na rokovaniach prítomní ako pozorovatelia.

 

Šieste kolo rokovaní o urovnaní konfliktu v Sýrii v kazašskej Astane zo 14. a 15. septembra sa skončilo dosiahnutím dohody o vytvorení štyroch bezpečnostných zón v Sýrii. Zónami deeskalácie sa úplne alebo sčasti stali oblasti Východná Ghúta neďaleko Damasku a provincie Idlib, Homs, Lázikíja, Aleppo a Hamá, ale aj vybrané oblasti na juhu Sýrie.

 

Dohoda dosiahnutá v Astane sa týka zón, na ktorých sa garantmi prímeria v Sýrii - Irán, Rusko a Turecko - dohodli už začiatkom mája na rokovaniach v Astane. Dohoda má platiť šesť mesiacov a bude automaticky predĺžená po súhlase trojice garantov prímeria. Všetky tri krajiny budú súčasne monitorovať dodržiavanie tohto prímeria a vyšlú do tejto zóny svoje poriadkové sily.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies