V čase krízy je mafia "najväčšou bankou" krajiny, tvrdí správa

NETKY.SK • 12 Január 2012, 10:41 • 2 min
V čase krízy je mafia "najväčšou bankou" krajiny, tvrdí správa

V čase krízy je mafia "najväčšou bankou" krajiny, tvrdí správa

slovakia

left justify in out

img

Organizovaný zločin počas ekonomickej krízy posilnil svoj vplyv v talianskom hospodárstve a mafia sa stala najväčšou "bankou" krajiny, ktorá vyciciava tisícky malých firiem. V dnes zverejnenej správe to podľa agentúry Reuters tvrdí skupina na boj proti zločinu SOS Impresa.
Vydieračské pôžičky, ktoré poskytujú kriminálne skupiny, sa stali celoštátnym problémom, tvrdí SOS Impresa. Organizovaný zločin dosiahol ročný obrat okolo 140 miliárd eur a zisky viac ako 100 miliárd, konštatuje správa.
"S likviditou 65 miliárd eur je mafia najväčšou bankou Talianska," uvádza sa vo vyhlásení skupiny, ktorá vznikla pred desaťročím v Palerme v reakcii na problémy s výpalníkmi, zameriavajúcimi sa na malé podniky.
Skupiny organizovaného zločinu ako sicílska Cosa Nostra, neapolská Camorra alebo kalábrijská 'Ndrangheta majú už dlho silné postavenie v talianskej ekonomike a ich zisky dosahovali ekvivalent približne siedmich percent hrubého domáceho produktu.
Pôžičky s vysokými úrokovými mierami sa stali popri drogách, pašovaní zbraní, prostitúcii, hazardných hrách a výpalníctve sofistikovaným a lukratívnym zdrojom príjmov, uvádza sa v správe.
Pre organizovaný zločin pracujú profesionáli, ktorí poznajú mechanizmy legálneho trhu s pôžičkami a často detailne poznajú finančnú situáciu svojich obetí.
Podľa odhadov si takéto pôžičky zobralo asi 200.000 podnikov, v dôsledku čoho zrušili desaťtisíce pracovných miest.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona