V armáde majú byť garanti vojenskej odbornosti

NETKY.SK • 15 Marec 2014, 18:10 • 2 min
V armáde majú byť garanti vojenskej odbornosti

BRATISLAVA - Novým zákonom, ktorý predložilo MO, sa má zrušiť aj doterajšia podoba konkurenčných výberov v armáde, ktoré využívajú pri povyšovaní.

slovakia

left justify in out

V armáde plánujú novinku - garantov vojenskej odbornosti, ktorí majú účelnejšie sledovať kariéru vojakov v jednotlivých vojenských profesiách. Počíta s tým návrh nového zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov, ktorý dalo ministerstvo obrany do pripomienkového konania a v prípade schválenia by mal zákon platiť od 1. januára 2015.

 

Garantom bude ten profesionálny vojak, ktorý je v danej vojenskej odbornosti na najvyššom stupni velenia v najvyššej vojenskej hodnosti. Medzi jeho kompetencie bude patriť povoľovanie zmeny vojenskej odbornosti a jej špecializácie. Bude môcť navrhovať personálne opatrenia profesionálnych vojakov vo svojej odbornosti, resp sa k nim bude môcť vyjadrovať. Garant spolu s veliteľom budú tvoriť personálne zámery s profesionálnymi vojakmi v danej odbornosti. 

 

Novým zákonom sa má zrušiť aj doterajšia podoba konkurenčných výberov v armáde, ktorý zaviedli zákonom z roku 2005. Konkurenčnými výbermi dnes prechádzajú vojaci krátko pred tým, ako sa naplní doba výsluhy v ich hodnosti - po nej by mali byť povýšení do vyššej hodnosti. Komisia posudzuje podľa služobných hodnotení dovtedajší výkon služby takýchto vojakov a zostavuje ich poradie. Na vyššiu hodnosť prejde toľko vojakov, koľko je tam v danom momente voľných pozícií, mnohí sa tam teda nedostanú. 

 

Predloženým zákonom sa zavádzajú nové pravidlá vytvárania služobnej kariéry profesionálneho vojaka. Ministerstvo plánuje posilniť právomocí veliteľov pri povyšovaní vojakov a ich ustanovovaní do funkcií. Profesionálneho vojaka povýši služobný úrad do vyššej hodnosti po splnení zákonných podmienok na návrh veliteľa a v súlade so spomínaným personálnym zámerom. 

 

Bývalý minister obrany a poslanec Ľubomír Galko (nezaradený, SaS) považuje za mimoriadne dôležité, že v zákone dochádza k prehodnoteniu doterajšej formy konkurenčných výberov. „Boli pre vojakov mimoriadne nevýhodné a často až diskriminujúce,“ poznamenal. 

 

Galko poznamenal, že tento zákon bol rozpracovaný už vtedy, keď šéfoval rezortu obrany. „Je smutné a tragikomické zároveň, že ministrovi Martinovi Glváčovi predloženie tohto, pre vojakov mimoriadne dôležitého zákona do pripomienkového konania, trvalo neuveriteľné dva roky od jeho nástupu. Zrejme mal iné priority,“ dodal Galko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies