V Arkansase popravili štvrtého odsúdeného na smrť za osem dní

NETKY.SK • 28 Apríl 2017, 10:03 • 2 min
V Arkansase popravili štvrtého odsúdeného na smrť za osem dní

WASHINGTON - V americkom štáte Arkansas popravili v noci na dnes už štvrtého odsúdeného na smrť za ostatných osem dní.

slovakia

left justify in out

Tridsaťosemročného Kennetha Williamsa vyhlásili za mŕtveho vo štvrtok o 23.05 h miestneho času (dnes 06.05 h SELČ) - 13 minút po podaní smrtiacej injekcie. Arkansas sa poponáhľal s popravami, aby ich stihol uskutočniť, kým vyprší lehota použiteľnosti jednej zo smrtiacich látok.

 

 

Reportér tlačovej agentúry AP, ktorý bol svedkom štvrtkovej popravy, povedal, že odsúdený sa po podaní smrtiacej injekcie s chirurgickým sedatívom midazolam ešte 20-krát mykol. Podľa hovorcu väznice Cummins Unit vo Varneri sa trhal približne desať sekúnd.

 

Arkansas mal naplánovaných osem popráv počas 11 dní, kým mu v nedeľu vyprší lehota použiteľnosti jednej zo smrtiacich injekčných látok. Bol by to najvyšší počet v takom krátkom období, odkedy Najvyšší súd USA obnovil v roku 1976 trest smrti, ale súdy vydali príkazy na odloženie štyroch popráv.

V rámci tejto série bola v pondelok vykonaná aj prvá dvojitá poprava (dvoch ľudí naraz) v USA od roku 2000.

Arkansaské orgány označili tieto popravy za "úspešné" a uviedli, že všetci odsúdenci zomreli do 20 minút od podania injekcie. Upozornili, že v niektorých amerických štátoch používajú iné smrtiace narkotiká a od ich podania do smrti odsúdeného uplynie 43-120 minút.

Muž, ktorého dnes popravili, bol odsúdený na smrť za zabitie väzenského strážcu pri úteku z väzenia v sude s kuchynským odpadom v roku 1999. Vo väzení si odpykával doživotný trest za vraždu univerzitnej roztlieskavačky v roku 1998.

"Dlhá cesta spravodlivosti sa dnes večer zavŕšila a Arkansasania môžu spomínať na posledné dva týždne s presvedčením, že náš systém práva v tomto štáte fungoval," uviedol vo vyhlásení vydanom po poprave guvernér štátu Asa Hutchinson.




 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies