V Argentíne uväznili exministrov ohľadom železničného nešťastia z roku 2012

NETKY.SK • 30 December 2015, 06:59 • 2 min
V Argentíne uväznili exministrov ohľadom železničného nešťastia z roku 2012

BUENOS AIRES - Argentínsky súd poslal za mreže dvoch bývalých ministrov dopravy v súvislosti s nehodou vlaku, pri ktorej v roku 2012 prišlo o život 51 ľudí a 789 ďalších osôb utrpelo zranenia. Informovala o tom v noci nadnes stanica BBC.

slovakia

left justify in out

Federálny trestný súd v hlavnom meste Buenos Aires vymeral Juanovi Pablovi Schiavimu osemročné a Ricardovi Jaimemu šesťročné odňatie slobody za spreneveru verejných zdrojov a neúmyselné zabitie následkom nedbalosti.

 

Nešťastie sa stalo 22. februára 2012, keď počas rannej špičky vrazil preplnený prímestský vlak do nástupiska na frekventovanej železničnej stanici Once de Setiembre v metropole krajiny. Išlo o jednu z najväčších tragédií svojho druhu za celé desaťročia v Argentíne.

 

Rušňovodič inkriminovaného vlaku dostal tri roky väzenia, kým niekoľko vysokých predstaviteľov spoločnosti Trenes de Buenos Aires, ktorá v tom čase prevádzkovala danú trať, dostalo od troch do deviatich rokov väzenia.

 

Prípad upriamil pozornosť na priemysel, ktorý bol v tejto juhoamerickej krajine sprivatizovaný v 90. rokoch. Vtedajšia argentínska prezidentka Cristina Fernándezová následne znárodnila železničnú sieť a spustila jej modernizáciu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies