V Argentíne sa nebudú zmierňovať tresty zločinov, ktorí konali proti ľudskosti

NETKY.SK • 11 Máj 2017, 10:48 • 2 min
V Argentíne sa nebudú zmierňovať tresty zločinov, ktorí konali proti ľudskosti

BUENOS AIRES - Argentínsky Senát schválil v stredu zákon, ktorým sa zakazuje zmierňovanie trestov ľuďom odsúdeným za zločiny proti ľudskosti.

slovakia

left justify in out

Rovnaký zákon predtým odobrila aj dolná komora parlamentu. Podľa agentúry DPA tým parlament reagoval na protesty, ktoré v argentínskej spoločnosti vyvolalo minulotýždňové rozhodnutie najvyššieho súdu. Tento súd totiž výrazne znížil trest pre Luisa Muiňu odsúdeného za únosy a mučenie ľudí prenasledovaných vojenskou chuntou.

 

Ľudskoprávni aktivisti i mnohí politici tento súdny verdikt ostro kritizovali a označili ho za "porušenie práv obetí diktatúry". Vyvolal tiež protesty širokej verejnosti.

 

Tisíce ľudí sa v stredu zišli na Májovom námestí (Plaza de Mayo) v Buenos Aires, ako aj v ďalších mestách krajiny, aby protestovali proti benevolentnému prístupu k páchateľom represálií.

 

Ich požiadavku na zrušenie súdneho verdiktu podporil aj konzervatívny prezident Mauricio Macri, ktorý sa podľa agentúry DPA týždeň držal v úzadí a kauzu nekomentoval. V stredu však vyhlásil, že je "proti akémukoľvek nástroju, ktorý ľuďom umožní uniknúť bez trestu".

 

Mučenie a vraždy boli v Argentíne súčasťou pomerov počas vojenskej diktatúry v rokoch 1976-1983. Za svoje zločiny spáchané počas tohto obdobia sa za mrežami ocitlo asi 2000 ľudí. Počet obetí diktatúry sa odhaduje na viac ako 30.000.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona