V Aréne škandalózne vypovie o stave slovenskej kultúry Kukura

NETKY.SK • 19 Máj 2011, 11:55 • 2 min
V Aréne škandalózne vypovie o stave slovenskej kultúry Kukura

V Aréne škandalózne vypovie o stave slovenskej kultúry Kukura

slovakia

left justify in out

img

Doteraz nevyslovené slová o stave, v ktorom sa nachádza slovenská kultúra, vypovie v Divadle Aréna nová hra s názvom Kukura. "Z mojej strany nevyšiel žiaden podnet, aby vznikla. Text zrejme vznikol z vnútornej potreby a tlaku vypovedať niektoré veci," uviedol dnes na tlačovej konferencii riaditeľ Divadla Aréna Juraj Kukura k svetovej premiére pôvodnej slovenskej hry Martina Čičváka. Ten je nielen autorom textu, v hre sa zvečnil ako režisér.
      "Hra je písaná s obrovskou láskou ku všetkým, ktorí sú v nej spomenutí, či sú to moji hereckí alebo režisérski kolegovia, alebo ja sám. Tak intenzívne nám všetkým v hre nadávam, že za tým nemôže byť nič iné ako láska," komentoval Čičvák svoj pamflet, ktorý je pre neho očisťujúci akt. "Do slov som vložil všetko, od čoho si myslím, že by sme sa mali alebo mohli očistiť."
      V inscenácii stvárnil Čičváka Juraj Hrčka. "Je to len akoby nahrávač, tým že to Martin písal o sebe, tak asi aj zo skromnosti alebo vôbec v kompozícii hry tá postava nemá priestor ukázať, že je režisér, je to komunikačný prvok s Kukurom, celé to ťahá postava Kukuru," vysvetlil Hrčka.
      Kukuru stvárnili hneď štyria herci Alexander Bárta, Marián Prevendarčík, Radomír Milič a Martin Hronský. "Je to dobre napísané, neustále je prítomná jemná láskavá irónia, vďaka ktorej sa dajú povedať isté veci aj bez toho, aby to vyznievalo príliš pateticky alebo mravoučne," zhodnotil zvolenú formu pre TASR Hronský, ktorý vidí výnimočnosť inscenácie najmä v súčasných témach. "Je to veľmi spojené s našou realitou, sú tam konkrétne osoby, mená z nášho spoločenského života, herci národných divadiel sa tam spomínajú, mediálny svet, svet televízie, je to naozaj o dnešku."
      Nový počin z Divadla Aréna, ktorý dostal podtitul doktorandská práca o stave kultúry, režíroval Rastislav Ballek. Ten pre TASR potvrdil, že v hre diváci Juraja Kukuru uvidia napriek tomu, že v nej nie je obsadený. "Uvidia ho len v podobe starého 150-ročného muža na vozíčku, ale aj to je bábka," prezradil Ballek, nositeľ ocenenia Dosky 2010 za najlepšiu inscenáciu sezóny. Ako ďalej uviedol režisér, hru v ktorej si dvojúlohu herečky a matky zahrala Jana Oľhová, možno považovať za chválospev na divadlo. "Je to predovšetkým o médiu divadla, o kultúre, o ľudských emóciách, ktoré sa na divadlo a kultúru viažu."
      Premiéra hry Kukura sa uskutoční v nedeľu 29. mája v Divadle Aréna.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies